Cruiseschip keert met roerschade terug naar IJmuiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het 246 meter lange cruiseschip Columbus is dit weekend met roerproblemen teruggekeerd naar IJmuiden. Het schip was donderdag 30 mei na een stop in Amsterdam vertrokken voor een cruise naar Noorwegen. Bij de afvaart meldde de bemanning dat het een object onder water had geraakt.

Zowel de havendienst van Amsterdam als de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn toen aan boord geweest. Het onderwaterschip werd ook met duikers geïnspecteerd. Eenmaal op de Noordzee bleek de Columbus een probleem te hebben met sturen, waarop de kapitein vrijdag besloot de reis af te breken en terug te varen naar IJmuiden. Het schip was toen al ver op weg naar Noorwegen.

Technical issue

De rederij spreekt van "a technical issue".  Ruim buiten de havenmonding kwamen twee sleepboten te hulp en sleepten de Columbus zondagmorgen 2 juni veilig de havenmonding in. Het schip ligt voorlopig afgemeerd buiten de sluizen in de Felison Cruise Terminal. Inspectie moet nu uitwijzen wat de schade is.

Een woordvoerder van Cruise & Maritime Voyages Limited (CMV), de Britse eigenaar van het schip, meldt dat de passagiers zondag nog aan boord zijn gebleven. Het gaat voornamelijk om Britten, maar er zijn ook Nederlanders, Duitsers en Australiërs aan boord. Hen werden excursies per touringcar aangeboden. Er is inmiddels besloten dat alle passagiers naar huis zullen terugkeren. Volgens een verklaring van CMV krijgen zij hun reissom terug. Bovendien krijgen ze een gratis cruise van een week aangeboden of een korting op een langere reis.

De Columbus (GT 63786) vaart onder de vlag van de Bahamas. Het schip was uit Amsterdam vertrokken met 1.323 passagiers en 616 bemanningsleden. Eerste stop in Noorwegen zou de Eidfjord zijn, waarna het schip zou doorvaren naar Flåm en Bergen. Voor komende woensdag staat een reis vanuit het Britse Tilbury op het programma, maar het is de vraag of de technische problemen dan zijn opgelost.

Door: Schuttevaer

Foto: de Columbus in rustiger tijden bij de Canarische Eilanden.