Hotel en horeca in Koepelgevangenis Arnhem

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Eerder bood het onderdak aan terechtgestelden en asielzoekers, straks aan toeristen: de monumentale Koepelgevangenis in de Arnhemse wijk Lombok moet in het najaar van 2021 opengaan als hotel. Dat heeft de nieuwe eigenaar van het gebouw, European Hospitality Management Group BV (EHM Group) laten weten. Dit meldt de Gelderlander.
De gevangenis was eerder in handen van Ter Steege Gebiedsontwikkeling en Explorius Vastgoedontwikkeling (onderdeel van Nijhuis Bouw), die het in juni 2018 overnamen van het Rijksvastgoedbedrijf. Toentertijd waren er nog plannen het gebouw in te vullen met woningen en cultuur. Die focus wordt nu verschoven naar plannen om horeca en een hotel te huisvesten in het Rijksmonument uit 1886.
 

Niet het eerste bajeshotel

 
Helemaal nieuw is het concept niet: in Nederland zijn nu al zeker een vijftal plekken waar mensen kunnen overnachten in een voormalige penitentiaire inrichting. Zo zit in de voormalige gevangenis van Hoorn nu al een combinatie van hotel en horeca. Verder is in de Blokhuispoort in Leeuwarden het Alibi Hostel te vinden, heeft Almelo het hotel Huis van Bewaring en kan er in het voormalige Arresthuis van Roermond een Van der Valk gevestigd. 
 

Bijlmerbajes

 
Het bekendste gevangenishotel van Nederland is vermoedelijk The Movement Hotel, dat is gehuisvest in de voormalige Bijlmerbajes, waar ooit roemruchte criminelen als Klaas Bruinsma, Willem Holleeder en Pistolen Paultje zaten. Het is tevens de plek waar op locatie de theatervoorstelling Gevangenis Monologen is te zien, van 7 mei tot en met 8 juni. 
 
Door: Nationale Recreatiegids