28 Amsterdamse brugwachtershuisjes worden samen één hotel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In Amsterdam is een hotel in wording dat op 28 verschillende locaties zit. Het gaat hierbij om in onbruik, geraakte brugwachtershuisjes, die door Sweets Hotel worden omgevormd tot solitaire hotelsuites. Bij vijftien is dit al gebeurd, binnen een paar jaar volgen de overige dertien. Dit meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd.
Amsterdam heeft de primeur in Nederland met dit concept waarbij de hotelkamers niet onder één dak zitten, maar onder vele daken. Het idee voor Sweets Hotel is afkomstig van het Amsterdamse architectenbureau Space and Matter en projectontwikkelaar Grayfield. Zij zagen een tekort aan hotelkamers én een heleboel leegstaande brugwachtershuisjes; deze minigebouwtjes waren decennialang de plek vanwaaruit bruggen werden bediend, maar sinds 2017 raakten ze in onbruik toen de hoofdstad overging op het op afstand bedienen van de bruggen. 
 

Tweede leven

 
Nu krijgen 28 van deze brugwachtershuisjes, verspreid van hartje centrum tot Amsterdam-Noord, een tweede leven. De verscheidenheid is groot: er is een modernistisch brugwachtershuisje dat ontworpen is door H.P. Berlage (bij de Nieuwe Amstelbrug in de Pijp), maar ook eentje van klassiekere snit uit 1673, midden in de Amstel, en alleen bereikbaar per boot. Sommige van deze voormalige dienstgebouwen zijn groot (59 vierkante meter), andere een stuk compacter: 15 vierkante meter. 
 
Voor een impressie van de getransformeerde brugwachtershuisjes, ingericht met hulp van Suzanne Oxenaar, Gerrit Groen en Otto Nan, zie de website van Sweets Hotel. Op een kaart is te zien waar alle accommodaties zitten. Prijzen variëren, en beginnen bij 160 euro per nacht voor twee personen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids