Vitaalste recreatieparken staan in de Noordkop

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De Kop van Noord-Holland heeft de meest vitale recreatieparken van Nederland. Dat blijkt uit de Vitaliteitsscan, uitgevoerd door bureau ZKA in opdracht van het programma De Kop Werkt!. Bijna de helft van de 120 onderzochte parken is vitaal. Dat is meer dan in andere onderzochte regio’s in Nederland. Een vitaal recreatiepark heeft voldoende kwaliteit en perspectief, en komt daarnaast tegemoet aan de wensen die toeristische gasten nu hebben. Op donderdag 21 februari werden deze en andere uitkomsten van de Vitaliteitsscan gepresenteerd voor bestuurders, raadsleden en ondernemers.

Bij nog eens dertig procent van de parken is de kwaliteit nu nog op orde, maar zijn investeringen wel noodzakelijk. Bij het restant is er veelal sprake van vergane glorie of meervoudige problematiek. Vanuit De Kop Werkt! wordt onder meer om die redenen de komende tijd een revitaliseringsprogramma opgesteld, om de recreatieparken naar een hoger niveau te tillen. Hiermee investeren we in de parken en omgeving ervan, om uiteindelijk het toerisme in de regio te bevorderen. Een plan van aanpak hiervoor wordt in het tweede kwartaal van 2019 gelanceerd. 

Resultaten

Van de dertig procent waar de kwaliteit nog op orde is, valt 9 procent onder de noemer van de wet van de remmende voorsprong: bij deze ‘toppers van toen’ staat de toeristische kwaliteit onder druk. Deze parken hebben echter wel voldoende toekomstperspectief om zich weer aan te sluiten bij de 47% vitale bedrijven indien de noodzakelijke investeringen gedaan worden. 21 procent heeft te kampen met een beperkte toeristische omgevingskwaliteit, gering ondernemerschap of een beperkte omvang, waardoor het perspectief kan verminderen.

Vergeleken met de rest van Nederland scoort de Noordkop ook goed als het gaat om het aandeel van recreatieparken met te weinig perspectief en een te lage kwaliteit. Deze 23 procent is gelegen op B- of C-locaties en er is te weinig geïnvesteerd. Soms zijn het parken met vergane glorie. Op diverse bedrijven vindt oneigenlijk gebruik plaats (zoals permanent wonen) en bij enkele parken zijn vermoedens van ondermijnende criminaliteit. Het streven is om dit aantal tot 2030 te minimaliseren en te proberen om deze locaties een nieuwe waarde te geven. Binnen of buiten de recreatiesector. 

Lees verder

Door: Recron