Driekwart verhuurders Airbnb geeft inkomsten niet op bij Belastingdienst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het aantal mensen dat zijn woning aanbiedt via Airbnb neemt enorm toe, maar het aantal mensen dat de inkomsten uit deze toeristische verhuur opgeeft bij de Belastingdienst groeit lang niet zo hard mee. Zeker driekwart van de huiseigenaren verhuurt zijn woning zwart. Dit meldt Trouw. 
Iemand die zijn woning verhuurt, moet over zeventig procent van de inkomsten hiervan belasting betalen. Slechts een kwart van de mensen doet dat ook. Dit blijkt uit cijfers die Trouw opvroeg bij de Belastingdienst. Daaruit komt ook naar voren dat in de periode 2015-2017 het aantal verhuurders dat aangifte deed van de inkomsten over tijdelijke verhuur, toenam van zeven- naar achtduizend mensen: een stijging van veertien procent. De groei van het aantal aanbieders van vakantieverhuur via Airbnb is echter veel groter: op veel plekken, zoals Utrecht, was er een verdubbeling zichtbaar. In totaal boden in 2017 meer dan 31.000 mensen hun woning aan via Airbnb.
 

Tientallen miljoenen euro's 

 
De fiscus loopt hierdoor veel geld mis. Hoeveel precies is niet duidelijk. Een groffe berekening in het artikel komt uit op tientallen miljoenen, gebaseerd op het gemiddelde bedrag dat verhuurders volgens Airbnb per jaar verdienen; iets minder dan vierduizend euro. Maar waarschijnlijk is het bedrag dat de Belastingdienst misloopt nog veel groter, omdat er ook via andere sites dan Airbnb, zoals Booking.com en HomeAway, woningen worden verhuurd. Daarnaast is het gemiddelde bedrag dat mensen jaarlijks verdienen via vakantieverhuur van hun woning, in steden als Amsterdam en Utrecht veel hoger: respectievelijk 7.500 en 6.350 euro, zo bleek uit dataonderzoek van Hotelschool The Hague en de Universiteit van Utrecht.
 

Makkelijk te omzeilen

 
Volgens Jasper Werts, fiscaal adviseur van de Belasting Adviesgroep Asten, doen veel mensen geen aangifte omdat ze weten dat de pakkans klein is: "Het is voor de fiscus inderdaad heel moeilijk om zulke inkomsten alsnog te traceren", zo zegt hij in het stuk. De belastingdienst zegt alle ontwikkelingen te volgen, maar wil er  vanuit strategisch oogpunt niet te veel uitlatingen over doen.
 
Door: Nationale Recreatiegids