Amsterdam licht zo nodig toeristen van bed bij aanpak Airbnb

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De gemeente Amsterdam voert de strijd tegen vakantieverhuurplatform Airbnb steeds verder op. Het probeert met stevige boetes en strenge controles illegaal opererende verhuurders aan te pakken, en schuwt daarbij niet toeristen van hun bed te lichten. Toch is het veelal vaak vechten tegen de bierkaai. Dit meldt RTLZ.

Met een speciale divisie, Team Zoeklicht, jaagt de gemeente Amsterdam dag in dag uit met tachtig ambtenaren op Airbnb-verhuurders die de regels aan hun laars lappen. Vooral de regel dat inwoners van de hoofdstad niet meer dan zestig dagen per jaar hun huis mogen verhuren via het platform, wordt met voeten getreden. Onderzoeker Nico van Gog, die big data van Airbnb in Amsterdam bijhoudt en analyseert, ziet dit terug in de gegevens en weet de oorzaak: "Het is heel simpel. Gewoon copy-paste en je hebt eigenlijk alweer een nieuwe advertentie." Het is een grote ergernis van de gemeente, dat het tij probeert te keren met hoge boetes en strenge controles. Daarnaast wil de gemeente ook de regel zelf gaan aanscherpen: de kans is groot dat verhuurders vanaf 1 januari hun huis nog maar dertig dagen mogen verhuren per jaar; een halvering. Volgende maand neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Nu al moet iedere verhuur worden aangemeld bij de gemeente.

Het is alleen de vraag of verdere aanscherping van de regel helpt, aangezien de regel zelf zo makkelijk is te omzeilen. Daarbij is het vaak lastig voor opsporingsambtenaren om hard te maken dat een huis illegaal verhuurd wordt, ook omdat huurders vaak instructies krijgen van de verhuurder om een rookgordijn op te werpen wanneer ze bezocht worden door een lid van Team Zoeklicht. En áls het al lukt op basis van voldoende bewijs een boete op te leggen, blijkt het innen van deze boete (tussen de 6.000 en 20.500 euro) vaak lastig. Verhuurders gaan veelal in beroep, en dan kan het jaren duren voordat er een uitspraak is. Van alle opgelegde boetes tussen 2010 en 2016 is volgens de gemeente maar de helft betaald.

Amsterdam staat inmiddels niet meer alleen in de strijd tegen Airbnb: ook Rotterdam, Amstelveen, Haarlem, Utrecht, Zandvoort en een aantal Zeeuwse gemeenten willen Airbnb harder aanpakken.  

Door: redactie Nationale Recreatiegids