Rechter fluit Airbnb terug: huurder hoeft geen bemiddelingskosten te betalen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Wie een vakantiehuis huurt via Airbnb, hoeft daarvoor geen bemiddelingskosten te betalen. De verhuursite is teruggefloten door de kantonrechters in Amsterdam.

De zaak was aangespannen door een man die tussen 2016 en 2018 zeven vakantiewoningen huurde via Airbnb. Hij moest in totaal 470 euro servicekosten betalen. Tegelijk moesten zijn verhuurders Airbnb ook een vergoeding betalen. Dat heet 'twee heren dienen' en dat mag niet. "Als een bemiddelaar zowel een verhuurder als een huurder dient, mogen aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht, alleen aan de verhuurder", legt de persrechter uit.

Geld terug vragen

De uitspraak gaat alleen over deze boekingen van deze huurder. De rechters doen geen uitspraak over de voorwaarden van Airbnb, maar andere huurders kunnen wel met de uitspraak in de hand naar de rechter stappen om ook geld terug te vragen.

In beroep

Airbnb had tijdens de zittingen aangevoerd dat het helemaal geen bemiddelaar is, maar alleen een platform waarop mensen woningen kunnen aanbieden en opzoeken. De rechters gingen daar niet in mee. Airbnb "bemoeit zich namelijk actief met alle aspecten van de totstandkoming van de huurovereenkomst", zoals de zoekresultaten en de prijs. Airbnb zei bovendien dat het onder Ierse regels valt, en niet onder Nederlandse regels, maar ook daar waren de rechters het niet mee eens.

Airbnb gaat in beroep. Het bedrijf blijft erbij dat het alleen maar een platform is dat toeristen en huiseigenaren met elkaar in contact brengt

Door: ANP

Voor meer informatie, zie ook de website Dienen van Twee Heren.