Processierupsrechtszaak tegen eigenaar recreatiepark was omslagpunt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Het was landelijk nieuws, vorig jaar zomer: voor het eerst erkende een rechtspersoon aansprakelijk te zijn voor de overlast van eikenprocessierupsen. De verzekeraar van een recreatiepark in Overijssel compenseerde een vakantieganger toen voor zijn door de rupsen verpeste vakantie. De zaak heeft een belangrijk precedent geschapen en betekende een omslagpunt in de manier waarop terreineigenaren omgaan met de aanwezigheid van de jeukrupsen. Dit meldt het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. 
De zaak van vorig jaar betrof een 78-jarige man uit Hendrik-Ido-ambacht, die in juni 2018 te gast was geweest recreatiepark 't Hooge Holt in Gramsbergen. Nadat hij op een bankje bij een boom vol processierupsen had gezeten, kreeg hij na een aantal dagen last van een ondraaglijke jeuk, een 'explosie aan ontstekingen' en een ellendig, ziek gevoel, dat de rest van de vakantie aanhield. Hij klopte vervolgens aan bij het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G), met wie hij vervolgens met succes een rechtzaak aanspande. De vakantieganger kreeg zijn vakantie vergoed, en daarbovenop een bedrag aan smartengeld voor de doorstane ellende. De Ambachtenaar stelde toen: “Elke parkbeheerder zal zijn terrein voortaan wel beter bewaken tegen de rupsenoverlast.”
 

Aansprakelijkheid

 
Dat laatste lijkt te kloppen, zo blijkt ook uit een artikel van juriste Mélusine Janssen, die werkzaam is bij de afdeling Boomzorg van JBL&G. In het betreffende stuk stelt zij dat terreineigenaren er niet meer mee weg kunnen komen te stellen dat ze geen verantwoordelijkheid dragen wat betreft de eikenprocessierups (EPR): “Eigenaren van bomen waarin zich EPR bevindt, zullen actief moeten handelen om de EPR te verwijderen en het publiek voldoende effectief te waarschuwen voor de aanwezigheid van EPR. Niets doen of het nemen van onvoldoende maatregelen kan leiden tot aansprakelijkheid en vergoeding van de geleden schade.”   
    

Eerste zaak was cruciaal   

 
Eigenaar Steffy Roos du Maine van JBL&G is ervan overtuigd dat de eerste erkende zaak van vorig jaar een omslag heeft betekend: “Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn nu wel  verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. Daarbij hoort ook het monitoren van mogelijke nesten en het duidelijk zichtbaar waarschuwen daarvoor. Als je als eigenaar weet dat er veel eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, móét je nu wel zelf onderzoek verrichten en de rupsen structureel bestrijden.”
 
Door: Nationale Recreatiegids