Airbnb gaat meer social impact experiences aanbieden in Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Airbnb gaat meer zogeheten social impact experiences aanbieden. Op die manier wil het meer mensen laten profiteren van de voordelen van toerisme. Dit meldt Arbnb.
Social impact experiences zijn activiteiten die worden georganiseerd door non-profit organisaties waarbij Airbnb geen servicekosten rekent. De nieuwe stap sluit aan bij de visie van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NTBC) om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van de voordelen van toerisme. Wereldwijd hebben non-profit organisaties inmiddels bijna 4 miljoen euro opgehaald via social impact experiences op Airbnb.
 
 

Van Gogh

 
 
Airbnb biedt momenteel zeven social impact experiences aan in Nederland. Zo werd eerder dit jaar de samenwerking tussen Airbnb met de Van Gogh Heritage Foundation ingezet, waarbij drie nieuwe social impact experiences in Brabant werden gelanceerd. Deze ervaringen, die variëren van wandelingen in de omgevingen uit Van Goghs schilderijen tot het luisteren naar de onbekende verhalen uit Vincents privéleven, stellen bezoekers in staat om het musea anders te beleven, het werk van de kunstenaar tot leven laten komen.
 

Workshops

 
Airbnb gaat binnenkort workshops organiseren, waarbij non-profits meer kunnen leren over social impact experiences en de kansen die ze bieden om een groter publiek te bereiken. Bij social impact experiences ziet Airbnb af van de gebruikelijke servicekosten, waardoor alle inkomsten direct naar de non-profit sector gaan. 
 

Onder vuur

 
Het Social Impact Experiences-project van Airbnb is vermoedelijk niet puur altruïstisch van aard, maar ook bedoeld om het imago op te poetsen. Het accommodatieplatform ligt de laatste tijd steeds vaker onder vuur, met name in Amsterdam, waar de aanwezigheid van Airbnb volgens de gemeente voor veel overlast zorgt. De twee partijen kunnen het niet eens worden over de manier waarop deze overlast aangepakt moet worden. Volgens wethouder Laurens Ivens is er zelfs sprake van een onoverbrugbaar verschil; hij heeft zich nu tot Fairbnb gewend, het vakantieverhuurplatform in wording, dat zich presenteert als het ethisch en economisch verantwoorde broertje van Airbnb. Airbnb zelf staat bij de gemeente Amsterdam inmiddels op de zwarte lijst.
 
Door: Nationale Recreatiegids