Fairbnb wil het duurzame en ethisch verantwoorde antwoord op Airbnb worden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
8 min
Vakantieverhuursite Airbnb is voor velen een zegen, maar voor mensen die in een omgeving wonen waar veel Airbnb-verhuur plaatsvindt, toch vooral een vloek.  Het nieuwe platform Fairbnb wil daar nu iets aan gaan doen, en start vanaf april met een pilot, onder andere in Amsterdam. Dit melden Glamour Paris en de Italiaanse editie van Fortune.
Een van de mede-oprichters van Fairbnb, dat zijn thuisbasis heeft in de Italiaanse stad Bologna, is Carlo Pesso. Volgens hem heeft een platform als Airbnb niet enkel een positief effect op toeristische bestemmingen en de mensen die daar wonen. Zo werd recent nog bekend dat de aanwezigheid van Airbnb leidt tot het steeds duurder worden van huizen. Voor huizenbezitters kan dat een voordeel zijn, maar Pesso wijst in Glamour Paris ook op een negatief neveneffect: "De opkomst van Airbnb heeft bijgedragen aan de stijging van de onroerendgoedprijzen en daarmee de gentrificatie van stadscentra." Ook het probleem van de gebrekkige transparantie van de inkomsten bij vakantieverhuur van de eigen woning wil Fairbnb gaan aanpakken, door nauwer te gaan samenwerken met de autoriteiten.
 

"We zijn de vegetariërs van tien jaar geleden"

 
In de Italiaanse editie van het zakenblad Fortune zegt een andere mede-oprichter van Fairbnb, de Venetiaan Emanuele Dal Carlo, geen illusies te koesteren Airbnb nu zomaar omver te gaan werpen. Hij ziet in de status van het platform eerder een analogie met die van vegetariërs en veganisten tien jaar geleden: "Iedereen keek hen sceptisch aan, nu is er in elke supermarkt een biologische of vegetarische afdeling." Dat hoopt hij ook met Fairbnb te bereiken: een merkbare positie verwerven in het veld van de vakantieverhuur.
 

Simultaan ontstaan

 
Volgens Carlo Pesso is het idee voor een ethisch en economisch verantwoorde variant van Airbnb gelijktijdig in verschillende grote steden ontstaan. Het zijn nu allemaal stedenbouwkundigen, onderzoekers en projectontwikkelaars de gezamenlijk de schouders zetten onder de coöperatie. 
 

Investeren in lokale projecten

 
De belangrijkste belofte die Fairbnb doet is dat het de helft van de winst die het maakt wil gaan steken in lokale projecten, zoals culturele centra, stadstuinen en het faciliteren van avondcursussen in de buurt. Vanaf april wil de stad operationeel zijn in vijf Europese steden: Bologna, Venetië, Barcelona, València en Amsterdam. Momenteel is het platform hard op zoek naar gastheren en -vrouwen. Daarnaast start er binnenkort een crowdfundingcampagne om Fairbnb een financiële basis te geven. Een Nederlandse website, waarop ook een manifest staat te lezen, is inmiddels al in de lucht.
 
Update 2 mei 2019: de crowdfundingcampagne van Fairbnb is inmiddels gestart, en te vinden via de website van Indiegogo
 
Door: Nationale Recreatiegids