Normal_camera-g736501811_1920

De herinneringen aan een dagje uit met familie of vrienden zijn helemaal blijvend als je daar mooie foto's aan overhoudt. Natuurlijk neem je de tijd om de bijzondere momenten vast te leggen. Als je daarbij op een paar simpele dingen let, worden je foto's nog mooier en weet je ook zeker dat je het beeld krijgt wat je voor ogen hebt. Lees hier wat je kunt doen om tijdens een dagje uit de mooiste foto's te maken.

Kies de achtergrond

Als je een foto bij een professionele fotograaf laat maken, zul je merken dat de achtergrond altijd neutraal is. Let daar ook op als je een persoon tijdens je uitstapje wilt fotograferen. De focus ligt bij de persoon en de achtergrond is bijzaak. Dus houd de achtergrond neutraal, zodat het niet afleidt van de persoon die je wilt fotograferen. Een neutrale achtergrond maakt het ook gemakkelijker om in te zoomen op de persoon. Kijk ook of er geen voorwerpen samenvallen met de persoon, bijvoorbeeld een tak met bladeren die een hoed vormt boven het hoofd van degene die je fotografeert.

Zorg voor een mooie compositie

De kunst van het fotograferen bestaat niet alleen uit het maken van scherpe foto's. Je wilt als fotograaf natuurlijk ook een beeld scheppen van de sfeer die er heerst. Neem dus de tijd om een mooie foto te maken en kijk of de verhoudingen van de mensen, gebouwen of voorwerpen in beeld goed in balans zijn. Dit hoeft niet altijd symmetrisch te zijn. Voor een minder statische foto kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de mensen niet in het midden in beeld te zetten, maar aan de zijkant. Hierdoor kun je het geheel meer laten leven en bovendien het accent verplaatsen van de personen, naar de omgeving waarin ze zich bevinden.

Het gebruik van licht

Je zou denken dat een zonnige, heldere dag het beste is om mooie foto's te maken. Maar iedere fotograaf zal je vertellen dat dat niet het geval hoeft te zijn. Zonlicht kan juist voor bijwerkingen op de foto zorgen, die je als fotograaf niet wilt. Denk bijvoorbeeld aan een schaduw die op het gezicht valt. Of het tegenlicht dat je hebt als je in de zon fotografeert. Hoewel dat soms ook mooie effecten kan hebben. Wil je geen schaduw zien op de foto's die je maakt, gebruik dan de flitser. Op minder zonnige dagen is dat waarschijnlijk niet nodig. Maar het is natuurlijk nooit erg om het ter plekke even uit te proberen, zodat je zeker weet dat je het mooiste resultaat hebt. 

Creëer het moment

Als fotograaf mag je best de leiding nemen om foto's zo mooi mogelijk te laten maken. Probeer daarom uit of het beter overkomt als mensen aan de linkerkant of de rechterkant van het beeld staan. Of vraag of mensen een andere houding aan kunnen nemen. Door te gaan zitten, of juist te gaan staan, krijg je een hele andere sfeer. Als fotograaf kun je dat natuurlijk ook zelf doen. In plaats van op ooghoogte, ga je op kniehoogte fotograferen. Daardoor kun je met kinderen bijvoorbeeld oogcontact maken en worden de foto's die je tijdens het uitstapje maakt nog persoonlijker.