Flink meer toeristen voor Leeuwarden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad, ontvangt flink meer bezoekers. Zo zijn er dit jaar bij de VVV in Leeuwarden al 85.000 bezoekers binnengelopen, tegen 40.000 vorig jaar. Met nog twee maanden te gaan zal dat aantal alleen maar toenemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad heeft zichzelf ten doel gesteld in 2018 vier miljoen bezoeken te trekken. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden of dit ook gelukt is. Veel cijfers van ondernemers over bezoekersaantallen laten in ieder geval al een grote groei zijn.

Zo beklommen dit jaar al 65.000 mensen de Oldehove. Flink meer dan vorig jaar: toen bestegen 28.000 mensen de 'Leeuwarder Toren van Pisa'. Afgelopen zaterdag, tijdens de Nacht van de Nacht, was de kerktoren voor het laatst open. Het werd een mooie uitsmijter van het seizoen: zevenhonderd mensen bezochten de in duisternis gehulde toren.

Ook voor het Beerenburger Museum in de Friese hoofdstad is de groei in bezoekersaantallen niet slechts een papieren werkelijkheid: het is er af en toe zo druk, dat de deur even op slot gaat: "Dan zetten we een bordje buiten met daarop de tijd waarop we weer open gaan", vertelt Jan Thies van het museum. Het trok vorig jaar 10.000 bezoekers; de teller staat nu al op 22.000.

Daarnaast zitten de vier pramen, de karakteristieke platbodemvaartuig voor de binnenwateren die worden verhuurd door de Stichting Praamvaren, vrijwel altijd vol. Vorig jaar noteerde de stichting 23.000 gasten, dat aantal is nu al 60.000.

Ook voor komend jaar verwacht VVV Leeuwarden veel drukte. Directrice Rinske van der Meulen: "Het wordt niet zo druk als 2018, maar zeker wel drukker dan 2017. Ik denk dat Leeuwarden zich goed op de kaart heeft gezet."

Door: redactie Nationale Recreatiegids