Hanzestad Hasselt wil de Chinese toerist verleiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Waar op sommige plekken in Nederland een sterke behoefte naar minder toeristen leeft, zijn er ook plaatsen die juist streven naar meer. Zo wil Hasselt (ironisch genoeg ook bekend als Klein Amsterdam) nu de Chinese toeristen verleiden. Dat zou ook Giethoorn goed uitkomen. Dit meldt de Stentor.

Van de negen Hanzesteden in het oosten van Nederland is Hasselt de kleinste, onbekendste, en minst bezochte. Daar wil de Overijsselse plaats met zo'n zevenduizend inwoners nu iets aan gaan doen. De potentie is er, zo stellen Elizabeth Stoit (Marketing Oost), Anky Kosters (TIP) en burgemeester Eddy Bilder. Een belangrijke overeenkomst met toeristische reus Amsterdam is er in ieder geval al: een grachtengordel. En ook die in Hasselt bestaat onder andere uit een – jawel – Prinsengracht, Heerengracht en Brouwersgracht.  

"Hasselt heeft meer dan zeventig rijksmonumenten", vertelt voorzitter Anky Kosters van het Toeristisch Informatie Punt (TIP), "Ons rijke verleden moeten we nog meer onder de aandacht brengen om het toerisme tot bloei te brengen." Een eerste aanzet daarvoor is inmiddels gegeven: recent maakte een groep Chinese touroperators kennis met Hasselt tijdens een wandeling door het centrum en een boottocht door de grachten, en daar viel veel interesse te bespeuren in de Hanzestad. "Chinezen willen graag alles willen weten over de geschiedenis, cultuur en het leven van de mensen", zegt burgemeester Bilder. Toch verwacht hij niet dat de Chinezen "Hasselt komen overspoelen." Maar welkom zijn ze zeker. Iets wat ook het nabijgelegen Giethoorn goed zou uitkomen: het ‘Venetië van het Noorden’ kan de toestroom van toeristen nauwelijks nog aan. Bilder wil Giethoorn dan ook zeker niet imiteren, "maar we willen wel ons graantje meepikken."

Door: redactie Nationale Recreatiegids