Replica schip Willem Barentsz gedoopt door prinses Margriet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Afgelopen zaterdag is in Harlingen door prinses Margriet De Witte Swaen gedoopt. Het betreft een replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 de noordelijke doorvaart naar Indië probeerde te vinden, maar waarmee hij uiteindelijk strandde op Nova Zembla. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het bouwen van het schip is een monnikenklus gebleken: in totaal zitten er 26.000 arbeidsuren in. Sinds 2010 wordt er op de werf van de Nieuwe Willemskade in Harlingen gewerkt aan het schip. En het is nog steeds niet af: de masten moeten nog worden voorzien van zeilen en tuigage. "Daar is nog ongeveer een jaar voor nodig", zegt Paul Meijeraan, voorzitter van de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz, en grote aanjager van het project.

Wanneer het schip écht klaar is zal het worden ingezet voor toeristische doeleinden en historisch onderzoek. Maar is nog een grote droom: met de replica een reis maken naar Nova Zembla. Op dit tegenwoordig Russische eiland strandde Willem Barentsz en zijn bemanning in 1596 en overwinterden in het van wrakhout gemaakte Behouden Huys. Barentsz overleed toen de terugtocht werd ingezet: twaalf van de zeventien bemanningsleden overleefden wel. Meijeraan: "Als we erin slagen om een deel van de tocht te maken of zelfs de tocht af te maken, die Willem Barentsz begon, dan zetten we Harlingen, Friesland en ook Nederland met dit project weer eens groots op de wereldkaart."

Door: redactie Nationale Recreatiegids