Leidsevaart moet toeristische ader worden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De Leidsevaart, die dwars door de Bollenstreek loopt, moet een toeristische ader worden voor kleine vaartuigen, fietsers en wandelaars. Dat staat in de gezamenlijke visie Recreƫren tussen erfgoed van de gemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

De kaarsrechte Leidsevaart, 350 jaar geleden aangelegd, moet het hele jaar door aantrekkelijk zijn voor toeristen en inwoners, zo stelt de visie. Veel winst valt er vooral te halen in het beter bereikbaar en toegankelijk maken van de waterlijn voor de pleziervaart. Voor wandelaars wordt er vooral gekeken hoe bepaalde wandelnetwerken beter op elkaar kunnen worden aangesloten, en ook het lopen en fietsen langs de Leidsevaart zelf moet aantrekkelijker worden. De wens is om van de route langs de vaart een 30-kilomterweg te maken.

Tot slot wordt er ook sterk ingezet op het behoud van de karakteristieke landschuurtjes langs de Leidsevaart. Deze verdwijnen in hoog tempo, iets waar de gemeenten wat aan willen doen. Er wordt gedacht om ze een nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als verkooppunt van bollen of als pauzeplaats voor passanten.

De Leidsevaart staat ook wel bekend als de Trekvaart Haarlem-Leiden, en was oorpsronkelijk de belangrijkste route voor trekschuiten tussen deze twee steden. Het kanaal werd in 1657 in gebruik genomen en is dertig kilometer lang.

Door: redactie Nationale Recreatiegids