Expositie over het mysterie van de Chinese toeristen in Amsterdam-West

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Delflandplein in Amsterdam-West: niet een plek die bij veel mensen op de toeristische bucketlist staat. Toch wordt deze plek iedere dag door honderden Chinese toeristen bezocht. Journalist Tom Grosfeld en fotograaf Dingena Mol raakten geïntrigeerd, gingen op onderzoek, en maakten er een expositie over. Dit meldt Het Parool.

Een open ruimte, omringt door bouwblokken uit begin jaren zestig, met niet meer dan een handjevol winkels: het Delflandplein is geen klassieke toeristenhotspot: toch leveren dagelijks vele touringcars honderden Aziatische toeristen af. Parool-journalist Grosfeld kwam erachter dat deze niet primair voor de Lidl, Action en Turkse groentewinkel komen, maar dat de grote toestroom vooral is toe te wijzen aan een deal tussen de Chinese reisorganisatie GEG Travel en het Chinees-Indische restaurant Golden Garden. De meeste buurtbewoners zijn het inmiddels gewend, maar dat betekent niet dat er geen overlast wordt ervaren: 'De touringcars nemen parkeerplaatsen in, veroorzaken onveilige situaties en stoten schadelijke gassen uit omdat de motoren blijven ronken,' zo schreven buurtbewoners half mei in een open brief aan de stadsdeelcommissie Nieuw-West.

Het stadsdeel gaat nu beleid maken voor iets waar het zich nooit mee bezig heeft hoeven houden: "We willen de overlast zo snel mogelijk oplossen. Het probleem is dat we helemaal niet zijn voorbereid op honderden toeristen. Er bestaat geen beleid omtrent het parkeren van touringcars. Dat moet er snel komen", zo vertelt Dick Spruitenburg (GroenLinks), lid van stadsdeelcommissie Nieuw-West.

Veel bewoners hebben inmiddels een modus vivendi met het dagelijks terugkerende fenomeen van de hordes toeristen: "Heel vervelend vinden we het niet", vertolkt buurtbewoonster Hanny Sybesma (69) het collectieve gevoel, "Wel ben ik bang dat het de komende jaren nog drukker wordt, zeker nu de gemeente toeristen en touringcars wil weren uit de binnenstad. We liggen hier pal aan de A10, dus zijn eenvoudig te bereiken. Woon je niet meer in de binnenstad, ben je nog steeds niet veilig voor de toeristen."

Fotografe Dingena Mol, die meerdere malen de Zilveren Camera won, legde het allemaal vast. Haar foto’s zijn nu te zien op de tentoonstelling Chinese toeristen in Nieuw-West bij New Metropolis in Slotermeer. Die loopt nog tot en met 28 december.

Door: redactie Nationale Recreatiegids