Hoogste punt Drenthe (56 meter) wordt bereikbaar per fiets

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Een langgekoesterde wens van veel Drentse fietsliefhebbers gaat vanaf morgen in vervulling: het hoogste punt van de provincie, de Col du VAM, kan vanaf dan met de tweewieler worden bedwongen. Dit meldt de Provincie Drenthe.

Het nieuwe fietsparcours van Drenthe is vier meter breed, en op het hoogste punt 56 meter boven NAP. In principe is het geschikt voor alle fietsers, maar die moeten wel rekening houden met stijgingspercentages van tussen de tien en vijftien procent. Op de Col du VAM zijn drie klimroutes aangelegd en één afdaling.

De eerste bergetappe op het nieuwe fietsparcours wordt morgen om 15.00 uur verreden. Genodigden en leden van wielerverenigingen in Drenthe fietsen even na 15.00 uur onder aanvoering van gedeputeerde Henk Brink (VVD) naar de top van de Col du VAM, de voormalige vuilstort in Wijster van de in 1999 opgeheven Vuil Afvoer Maatschappij (VAM), waar de col nu zijn naam aan dankt.

De Col du VAM ligt 56 meter boven NAP in het midden van Drenthe, vlakbij de dorpen Drijber en Wijster en grenst aan het natuurgebied het Oude Diep. Provincie Drenthe werkt samen met afvalverwerker Attero, Afvalzorg en de gemeente Midden-Drenthe aan de recreatieve ontwikkelingen van de berg en het gebied eromheen.

Naast het fietsparcours komen er op de Col du VAM ook een mountainbikeparcours en nieuwe wandelpaden. De aanleg van het mountainbikeparcours start in het najaar van 2018 en is in het voorjaar van 2019 klaar.

Voor meer informatie, zie www.provincie.drenthe.nl/vamberg

Door: redactie Nationale Recreatiegids