Niet iedereen wil van ‘I Amsterdam’ af

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Vorige week werd bekendgemaakt dat de letters van I amsterdam van het Museumplein zullen verdwijnen. Maar lang niet iedereen wil af van dit symbool van Amsterdamse citymarketing. Inmiddels is er een petitie gestart voor behoud van de letters. Dit meldt de Volkskrant.

De petitie is inmiddels al vijfduizend keer ondertekend. 'Wij bewoners van Amsterdam en iedereen die zich hier thuis voelt, constateren dat de gemeente Amsterdam van plan is de marketing slogan I amsterdam-letters weg te halen en zijn het hier niet mee eens', zo staat de lezen in de begeleidende tekst op de website petities.nl.

Tegenstanders willen graag van de manshoge letters af omdat zij het zien al symbool van de 'verpretparkisering' van Amsterdam. Daarnaast heeft GroenLinks problemen met de slogan zélf: "I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn", zei Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad, eerder al.

De initiatiefnemers van de petitie denken daar net anders over: "I amsterdam staat voor verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: ik ben er. Ik mag er zijn. En samen zijn wij Amsterdam", zo laat initiatiefnemer Jesse Hardeman weten.

Met het weghalen van de letters zal het toerisme niet worden ingedamd in de hoofdstad, gaf GroenLinks eerder al toe. Het is vooral bedoeld om een duidelijk signaal af te geven aan de bewoners: "Door deze letters te verwijderen zeggen we duidelijk tegen de Amsterdammers: onze straten zijn geen attractie meer", aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting.

Ondertussen gaan er ook geluiden om de letters te adopteren. Zo heeft een bedrijf dat tours organiseert in Friesland (en de noordelijke provincie daarom heeft omgedoopt tot 'Amsterdam Lake District') al interesse getoond. Een verzoek om de letters naar Friesland te laten verhuizen is inmiddels ingediend bij de gemeente Amsterdam.

Door: redactie Nationale Recreatiegids