Megapretpark HollandWorld wil in 2023 open

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Als alles meezit opent in 2023 in de buurt van Schiphol het nieuwe pretpark HollandWorld. Het moet qua bezoekersaantallen, na de Efteling, het best bezochte park van de Benelux worden. Nu er zoveel extra toeristen naar Nederland zullen komen komt het pretpark volgens ondernemer Hans van Driem als geroepen. Dit meldt Noord-Holland Nieuws.

De plannen voor het attractiepark bestaan al langer, maar zijn volgens initiatiefnemer Van Driem in een stroomversnelling gekomen nu, met name vanuit Amsterdam, de roep om 'toeristenspreiding' steeds luider wordt. "We praten over een half miljard extra reizigers in 2030. Je kunt je ogen sluiten voor wat er op je afkomt, maar de mensen gaan gewoon komen", zo stelt hij. 

In het pretpark moeten de geschiedenis en cultuur van Nederland centraal komen te staan. Zo ziet Van Driem attracties voor zich met Hansje Brinker en Dik Trom in de hoofdrol en denkt hij aan een Rembrandt-experience en een hal waar het 365 dagen per jaar winter is. Hij ziet HollandWorld vooral als een aanvulling voor bezoekers: "Toeristen willen altijd het echte Amsterdam zien. Maar wij voegen dingen toe. Bij ons kunnen ze 'deel twee' zien."

HollandWorld wordt groot: in de buurt van Schiphol, tussen de A4 en de spoorbaan, is 85 hectare grond vrijgemaakt voor de ontwikkeling van het pretpark. Ter vergelijking: het oppervlak van de Efteling is 72 hectare. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk is er volgens Van Driem - die eerder Walibi Holland in Flevoland al bouwde – genoeg ruimte voor een attractie als HollandWorld: "De markt is groot genoeg voor alle partijen." Daarbij zal het zich op andere doelgroepen richten dan de concurrenten: "Duinrell zit op de Nederlandse markt, de Efteling is te ver weg van Amsterdam en Walibi richt zich op jongeren."

HollandWorld zou jaarlijks vier miljoen bezoekers moeten gaan trekken, en daarmee alleen de Efteling nog voor zich laten (5,2 miljoen bezoekers in 2017). Als alles volgens plan blijft verlopen kan er in 2021 worden begonnen aan de bouw van HollandWorld.

Door: redactie Nationale Recreatiegids