Iconische letters ‘I Amsterdam’ worden weggehaald

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Het is waarschijnlijk het meest bekende beeldmerk van toeristisch Amsterdam: de letters van I Amsterdam die op het Museumplein staan. Binnenkort worden ze weggehaald. Volgens Wethouder Udo Kock (D66, economische zaken) zijn de letters "symbool geworden voor het massatoerisme en de negatieve gevolgen daarvan." Dit meldt Het Parool

Afgelopen woensdag diende GroenLinks een motie in om de letters voor het Rijksmuseum weg te halen. De partij krijgt hier nu steun bij van coalitiepartijen D66, PvdA en SP. Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks: "I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn. Bovendien reduceert deze slogan de stad tot een achtergrondje bij een marketingverhaal."

Ook wethouder Kock speelde al langer met de gedachten om de letters weg te halen "Ik fiets er ook elke dag langs, we dachten er al wat langer aan. Die letters op het Museumplein gaan binnenkort verdwijnen, over die andere sets moeten we nog overleggen met de partners van Amsterdam Marketing."

Amsterdam Marketing, een onafhankelijke stichting die onder meer gefinancierd wordt door het Amsterdamse bedrijfsleven, startte in 2004 de campagne I Amsterdam, bedacht door KesselsKramer, om de hoofdstad te promoten als woonplaats, vestigingsstad voor bedrijven en als toeristische bestemming. Het plaatsen van de slogan op verschillende plekken in de stad was hier onderdeel van: naast het Museumplein staan er ook lettersets op Schiphol en bij de Sloterplas, die blijven voorlopig in gebruik.  

De campagne an sich hoeft wat betreft Roosma niet te verdwijnen, maar de stad wil wel weer meer de regie terug: "Amsterdammers willen de greep op de stad terugkrijgen, citymarketing staat juist voor de stad als product, en de greep van het grote geld." Naar alle waarschijnlijkheid worden de letters over enkele weken al weggehaald.

Door: redactie Nationale Recreatiegids