Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Iconische letters ‘I Amsterdam’ worden weggehaald

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het is waarschijnlijk het meest bekende beeldmerk van toeristisch Amsterdam: de letters van I Amsterdam die op het Museumplein staan. Binnenkort worden ze weggehaald. Volgens Wethouder Udo Kock (D66, economische zaken) zijn de letters "symbool geworden voor het massatoerisme en de negatieve gevolgen daarvan." Dit meldt Het Parool

Afgelopen woensdag diende GroenLinks een motie in om de letters voor het Rijksmuseum weg te halen. De partij krijgt hier nu steun bij van coalitiepartijen D66, PvdA en SP. Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks: "I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn. Bovendien reduceert deze slogan de stad tot een achtergrondje bij een marketingverhaal."

Ook wethouder Kock speelde al langer met de gedachten om de letters weg te halen "Ik fiets er ook elke dag langs, we dachten er al wat langer aan. Die letters op het Museumplein gaan binnenkort verdwijnen, over die andere sets moeten we nog overleggen met de partners van Amsterdam Marketing."

Amsterdam Marketing, een onafhankelijke stichting die onder meer gefinancierd wordt door het Amsterdamse bedrijfsleven, startte in 2004 de campagne I Amsterdam, bedacht door KesselsKramer, om de hoofdstad te promoten als woonplaats, vestigingsstad voor bedrijven en als toeristische bestemming. Het plaatsen van de slogan op verschillende plekken in de stad was hier onderdeel van: naast het Museumplein staan er ook lettersets op Schiphol en bij de Sloterplas, die blijven voorlopig in gebruik.  

De campagne an sich hoeft wat betreft Roosma niet te verdwijnen, maar de stad wil wel weer meer de regie terug: "Amsterdammers willen de greep op de stad terugkrijgen, citymarketing staat juist voor de stad als product, en de greep van het grote geld." Naar alle waarschijnlijkheid worden de letters over enkele weken al weggehaald.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

09 februari '22 (11:29)

Kabinet mikt op terugkeer ondernemersrisico na pandemie

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.

02 november '18 (12:34)

Limburg moet zichzelf als geheel gaan promoten

De VVV's Zuid-, Midden- en Noord-Limburg zijn het erover eens: per saldo zijn alle regio's beter uit wanneer ze als één geheel worden gepromoot. Ze willen daarvoor nauwer gaan samenwerken met de provincie, zo blijkt uit de nieuwe marketingstrategie één Limburg die is ontwikkeld. Dit meldt De Limburger.

02 november '18 (11:02)

Flink meer toeristen voor Leeuwarden

Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad, ontvangt flink meer bezoekers. Zo zijn er dit jaar bij de VVV in Leeuwarden al 85.000 bezoekers binnengelopen, tegen 40.000 vorig jaar. Met nog twee maanden te gaan zal dat aantal alleen maar toenemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

02 november '18 (10:05)

Recreatieprijzen: Beste Praktijkopleider en Leukste Collega bekendgemaakt

Alexander van der Doorn, praktijkopleider bij Kennemer Duincamping Bakkum, is gisteren tijdens Dag van de Recreatie, uitgeroepen tot de Beste Praktijkopleider Recreatie 2018. Marjolein Steman werd uitgeroepen tot Leukste Collega Recreatie 2018. Dit meldt FNV Recreatie.

01 november '18 (11:49)

Hanzestad Hasselt wil de Chinese toerist verleiden

Waar op sommige plekken in Nederland een sterke behoefte naar minder toeristen leeft, zijn er ook plaatsen die juist streven naar meer. Zo wil Hasselt (ironisch genoeg ook bekend als Klein Amsterdam) nu de Chinese toeristen verleiden. Dat zou ook Giethoorn goed uitkomen. Dit meldt de Stentor.

31 oktober '18 (10:18)

Kunstenaar bedekt letters 'I amsterdam'

Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters I amsterdam bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen. Daarop staat te lezen I am dream en Temporarily closed for rebranding - Coming soon.

30 oktober '18 (16:28)

Wildlands begonnen met aanpassen olifantenverblijf

Nadat een groep bezoekers van Wildlands vorige week dichterbij de olifanten was gekomen dan het dierenpark lief was, heeft de Emmense adventure zoo nu de eerste maatregelen genomen om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen. Dit meldt de ZuidOosthoeker.

30 oktober '18 (15:54)

‘Rotterdam prijst zich uit markt bij verhogen toeristenbelasting’

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de voorgenomen plannen van de gemeente Rotterdam om de toeristenbelasting te verhogen van 4,5 procent naar 6,5 procent. De Maasstad zou daarmee, na Amsterdam, de gemeente worden met de hoogste logiesbelasting van Nederland. Dit meldt RTV Rijnmond.

29 oktober '18 (13:05)

Weer orang-oetan in Apenheul overleden

In Apenheul is opnieuw een orang-oetan overleden. Het gaat om de achttienjarige Binti. Een week geleden nam het park in Apeldoorn al afscheid van de 52-jarige Silvia.

29 oktober '18 (10:48)

Replica schip Willem Barentsz gedoopt door prinses Margriet

Afgelopen zaterdag is in Harlingen door prinses Margriet De Witte Swaen gedoopt. Het betreft een replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 de noordelijke doorvaart naar Indië probeerde te vinden, maar waarmee hij uiteindelijk strandde op Nova Zembla. Dit meldt het Algemeen Dagblad.