Eerste Nationale Toerismetop: er is meer dan Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Komende woensdag wordt in Deventer de eerste Nationale Toerismetop gehouden. Doel: een plan bedenken waarmee de buitenlandse toerist wordt verleid óók de regio te bezoeken. "Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen de Amsterdamse grachten." Dit meldt dagblad De Stentor.

Het initiatief voor de Nationale Toerismetop komt van het ministerie van Economische Zaken en de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum. De premisse: het toerisme in Nederland groeit hard, met name in Amsterdam, maar juist die stad zou wel met wat minder toeristen toekunnen. Het onderwerp heeft inmiddels ook de landelijke politiek bereikt. Daar is Van Hijum blij mee, maar hij hoopt wel dat de blik van politiek Den Haag nog wat kan worden bijgestuurd: "Het valt me op dat er, ook in de Tweede Kamer, heel erg gediscussieerd wordt vanuit de gedachte: toeristen komen massaal naar Amsterdam, daar wordt het onleefbaar, dus moeten we zorgen voor een betere spreiding", vertelt Van Hijum. "Maar het gros van de toeristen komt gewoon bij ons over de grens het land binnen. We moeten er alleen voor zorgen dat ze niet linea recta doorrijden naar Amsterdam, maar eerder stoppen bij al het moois in de regio. Nederland heeft zoveel meer te bieden dan de Amsterdamse grachten. Alleen is al dat moois bij de buitenlandse toerist vaak niet bekend."

De toerismetop moet de neuzen dezelfde richting in krijgen: niet elkaar beconcurreren, maar juist samenwerken, en Nederland als één bestemming promoten. Van Hijum: "Nederland is voor buitenlandse toeristen één grote stad met veel buitenplaatsen en de afstanden zijn peanuts. Nu moeten we er alleen nog voor zorgen dat die mensen beseffen dat Nederland veel meer is dan alleen Amsterdam."

Door: redactie Nationale Recreatiegids