Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste Nationale Toerismetop: er is meer dan Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Komende woensdag wordt in Deventer de eerste Nationale Toerismetop gehouden. Doel: een plan bedenken waarmee de buitenlandse toerist wordt verleid óók de regio te bezoeken. "Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen de Amsterdamse grachten." Dit meldt dagblad De Stentor.

Het initiatief voor de Nationale Toerismetop komt van het ministerie van Economische Zaken en de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum. De premisse: het toerisme in Nederland groeit hard, met name in Amsterdam, maar juist die stad zou wel met wat minder toeristen toekunnen. Het onderwerp heeft inmiddels ook de landelijke politiek bereikt. Daar is Van Hijum blij mee, maar hij hoopt wel dat de blik van politiek Den Haag nog wat kan worden bijgestuurd: "Het valt me op dat er, ook in de Tweede Kamer, heel erg gediscussieerd wordt vanuit de gedachte: toeristen komen massaal naar Amsterdam, daar wordt het onleefbaar, dus moeten we zorgen voor een betere spreiding", vertelt Van Hijum. "Maar het gros van de toeristen komt gewoon bij ons over de grens het land binnen. We moeten er alleen voor zorgen dat ze niet linea recta doorrijden naar Amsterdam, maar eerder stoppen bij al het moois in de regio. Nederland heeft zoveel meer te bieden dan de Amsterdamse grachten. Alleen is al dat moois bij de buitenlandse toerist vaak niet bekend."

De toerismetop moet de neuzen dezelfde richting in krijgen: niet elkaar beconcurreren, maar juist samenwerken, en Nederland als één bestemming promoten. Van Hijum: "Nederland is voor buitenlandse toeristen één grote stad met veel buitenplaatsen en de afstanden zijn peanuts. Nu moeten we er alleen nog voor zorgen dat die mensen beseffen dat Nederland veel meer is dan alleen Amsterdam."

Door: redactie Nationale Recreatiegids

09 februari '22 (11:29)

Kabinet mikt op terugkeer ondernemersrisico na pandemie

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.

02 november '18 (12:34)

Limburg moet zichzelf als geheel gaan promoten

De VVV's Zuid-, Midden- en Noord-Limburg zijn het erover eens: per saldo zijn alle regio's beter uit wanneer ze als één geheel worden gepromoot. Ze willen daarvoor nauwer gaan samenwerken met de provincie, zo blijkt uit de nieuwe marketingstrategie één Limburg die is ontwikkeld. Dit meldt De Limburger.

02 november '18 (11:02)

Flink meer toeristen voor Leeuwarden

Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad, ontvangt flink meer bezoekers. Zo zijn er dit jaar bij de VVV in Leeuwarden al 85.000 bezoekers binnengelopen, tegen 40.000 vorig jaar. Met nog twee maanden te gaan zal dat aantal alleen maar toenemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

02 november '18 (10:05)

Recreatieprijzen: Beste Praktijkopleider en Leukste Collega bekendgemaakt

Alexander van der Doorn, praktijkopleider bij Kennemer Duincamping Bakkum, is gisteren tijdens Dag van de Recreatie, uitgeroepen tot de Beste Praktijkopleider Recreatie 2018. Marjolein Steman werd uitgeroepen tot Leukste Collega Recreatie 2018. Dit meldt FNV Recreatie.

01 november '18 (11:49)

Hanzestad Hasselt wil de Chinese toerist verleiden

Waar op sommige plekken in Nederland een sterke behoefte naar minder toeristen leeft, zijn er ook plaatsen die juist streven naar meer. Zo wil Hasselt (ironisch genoeg ook bekend als Klein Amsterdam) nu de Chinese toeristen verleiden. Dat zou ook Giethoorn goed uitkomen. Dit meldt de Stentor.

31 oktober '18 (10:18)

Kunstenaar bedekt letters 'I amsterdam'

Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters I amsterdam bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen. Daarop staat te lezen I am dream en Temporarily closed for rebranding - Coming soon.

30 oktober '18 (16:28)

Wildlands begonnen met aanpassen olifantenverblijf

Nadat een groep bezoekers van Wildlands vorige week dichterbij de olifanten was gekomen dan het dierenpark lief was, heeft de Emmense adventure zoo nu de eerste maatregelen genomen om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen. Dit meldt de ZuidOosthoeker.

30 oktober '18 (15:54)

‘Rotterdam prijst zich uit markt bij verhogen toeristenbelasting’

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de voorgenomen plannen van de gemeente Rotterdam om de toeristenbelasting te verhogen van 4,5 procent naar 6,5 procent. De Maasstad zou daarmee, na Amsterdam, de gemeente worden met de hoogste logiesbelasting van Nederland. Dit meldt RTV Rijnmond.

29 oktober '18 (13:05)

Weer orang-oetan in Apenheul overleden

In Apenheul is opnieuw een orang-oetan overleden. Het gaat om de achttienjarige Binti. Een week geleden nam het park in Apeldoorn al afscheid van de 52-jarige Silvia.

29 oktober '18 (10:48)

Replica schip Willem Barentsz gedoopt door prinses Margriet

Afgelopen zaterdag is in Harlingen door prinses Margriet De Witte Swaen gedoopt. Het betreft een replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 de noordelijke doorvaart naar Indië probeerde te vinden, maar waarmee hij uiteindelijk strandde op Nova Zembla. Dit meldt het Algemeen Dagblad.