Toeristenbelasting Amsterdam in hele stad omhoog

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
In Amsterdam gaat vanaf 2019 in de hele stad een toeristenbelasting gelden van 7 procent. Nu is dat nog tussen de 4 en 6 procent. Ook cruisepassagiers die vanaf volgend jaar de stad aandoen moeten hiervoor gaan betalen. Dit meldt de gemeente Amsterdam op haar website.

De hoofdstad heeft te maken met grote aantallen toeristen, die een groot beroep doen op de stad en de openbare ruimte. Dat vraagt om een eerlijkere bijdrage van toeristen en bezoekers aan de stad, zo stelt de gemeente. Daarom wordt de toeristenbelasting, die wordt geheven over de overnachtingsprijs en geldt voor alle aanbieders van logies, nu in de hele stad verhoogd naar 7 procent. In de stadsdelen Centrum, West, Zuid en Oost is dat nu nog 6 procent, in de overige stadsdelen 4 procent.

Ook rederijen die zee- en riviercruises aanbieden moeten vanaf 2019 toeristenbelasting betalen van acht euro per passagier. Deze 'dagtoeristenbelasting' geldt alleen voor cruisepassagiers die niet in Amsterdam wonen en die Amsterdam als tussenstop aandoen, en niet voor passagiers voor wie Amsterdam het begin- of eindpunt van de cruise is.

De gemeenteraad heeft in 2017 ingestemd met de invoering van deze nieuwe belasting. Omdat cruises ruim van tevoren gepland en verkocht worden, hebben rederijen de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden.

Door: redactie Nationale Recreatiegids