Bezoekers attractieparken moeten gezonder gaan eten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Afgelopen donderdag vond in de Apenheul  het congres Gezond Uit plaats, dat geheel in het teken stond van gezonde voeding voor bezoekers van dagattracties in Nederland. Conclusie: een gezonder aanbod is belangrijk, maar mag het patatje mayo niet laten sneuvelen van de menukaart. Dit meldt dagblad Trouw.

De Apenheul, dat zijn duurzame congreslocatie De St@art beschikbaar stelde voor het congres, is zich zelf ook bewust van de noodzaak iets te veranderen aan het aanbod van eten en drinken in het dierenpark. Maar helemaal afstand doen van snacks, dat is ook geen optie. "Het CBS zei deze week dat de helft van Nederland overgewicht heeft", zegt de directeur van het Apeldoornse apenpark, Roel Welsing. "Dat gaat ons ook aan. Wij hebben ook friet, maar wel minder zout en op een verantwoorde manier gefrituurd. Wij hebben namelijk samen met Remia biologisch frituurvet ontwikkeld. De kroketten zijn ook biologisch en we hebben vegetarische kroketten. Je kunt zeggen: 'Geen friet meer'. Maar dat werkt niet. Dan stoot je mensen af."

Suzanne Pijl, initiatiefnemer van Gezond Uit, is het hier mee eens. Snacks helemaal uitbannen hoeft niet, maar zorg voor een mix, en maak gezond eten verleidelijker:  "Broodjes in de vorm van dolfijnen in het Dolfinarium of in de vorm van aapjes in de Apenheul", vult Van der Pijll aan. "Dat is voor kinderen aantrekkelijk. Ook bij schoolreisjes kun je meer doen. Vaak krijgen de kinderen een menu van friet en ijs. Halveer dat frietje, doe er iets van fruit bij en een drankje op waterbasis. Zo kun je gedrag sturen. Dat wil niet zeggen dat alle ijsjes, friet en kroketten het park uit moeten, helemaal niet, maar bied wel meer variatie."

Naast de Apenheul doen ook Artis, Duinrell, Hellendoorn, Burgers Zoo en het Dolfinarium mee aan het initiatief Gezond Uit. Meer informatie is te vinden op www.gezonduit.nl

Door: redactie Nationale Recreatiegids