Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

381 jerrycans met vermoedelijk drugsafval gevonden in natuur bij Achtmaal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
381 jerrycans met vermoedelijk drugsafval gevonden in natuur bij Achtmaal
De politie deed dit weekend een vondst in het Noord-Brabantse Achtmaal. Daar lagen meer dan 380 jerrycans, vermoedelijk gevuld met drugsafval, in de natuur. Een groot deel van de jerrycans was leeg of bevatte restanten van chemicaliën, meldt RTL Nieuws.

In eerste instantie meldde de politie dat het vermoedelijk ging om 6000 liter chemicaliën, maar dit getal valt lager uit. Wel maakt de politie zich zorgen over bodem- en oppervlaktewaterverontreiniging omdat een aantal van de jerrycans heeft gelekt.

Gezien een deel van de jerrycans leeg was, is de schade minder groot dan voorheen werd gedacht. Het zal dus minder tijd en moeite kosten om alles op te ruimen, verwacht de woordvoerder van de politie. Er komt een gespecialiseerd bedrijf om de rommel op te ruimen.

De boswachter in het gebied werd om 5.12 zijn bed uitgebeld door de brandweer. Hij schrijft op Twitter dat het gaat om ‘een enorme afvaldumping’. Hij betreurt het voorval te zeerste.

Lek in jerrycans

De melding werd gedaan door een krantenbezorger. De politie vond de vaten op drie verschillende locaties: in een berm en twee sloten. Een van die sloten ligt droog. Omdat een aantal vaten heeft gelekt, zie je volgens een verslaggever van Omroep Brabant ‘een groene laag op het water’. Dat is volgens de verslaggever de vervuiling. “Ook hangt er een lichte chemische lucht.” Volgens de politie is er echter geen direct gevaar voor mensen.

Er zijn nog geen aanhoudingen gedaan. Wel roept de politie getuigen op om zich te melden. Inmiddels staat de teller al op 31 drugsafvaldumpingen in de eenheid Zeeland-West-Brabant dit jaar. vorig jaar werden er 21 dumpingen ontdekt in het gebied.

Door: Nationale Recreatiegids

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.