381 jerrycans met vermoedelijk drugsafval gevonden in natuur bij Achtmaal

De politie deed dit weekend een vondst in het Noord-Brabantse Achtmaal. Daar lagen meer dan 380 jerrycans, vermoedelijk gevuld met drugsafval, in de natuur. Een groot deel van de jerrycans was leeg of bevatte restanten van chemicaliën, meldt RTL Nieuws.

In eerste instantie meldde de politie dat het vermoedelijk ging om 6000 liter chemicaliën, maar dit getal valt lager uit. Wel maakt de politie zich zorgen over bodem- en oppervlaktewaterverontreiniging omdat een aantal van de jerrycans heeft gelekt.

Gezien een deel van de jerrycans leeg was, is de schade minder groot dan voorheen werd gedacht. Het zal dus minder tijd en moeite kosten om alles op te ruimen, verwacht de woordvoerder van de politie. Er komt een gespecialiseerd bedrijf om de rommel op te ruimen.

De boswachter in het gebied werd om 5.12 zijn bed uitgebeld door de brandweer. Hij schrijft op Twitter dat het gaat om ‘een enorme afvaldumping’. Hij betreurt het voorval te zeerste.

Lek in jerrycans

De melding werd gedaan door een krantenbezorger. De politie vond de vaten op drie verschillende locaties: in een berm en twee sloten. Een van die sloten ligt droog. Omdat een aantal vaten heeft gelekt, zie je volgens een verslaggever van Omroep Brabant ‘een groene laag op het water’. Dat is volgens de verslaggever de vervuiling. “Ook hangt er een lichte chemische lucht.” Volgens de politie is er echter geen direct gevaar voor mensen.

Er zijn nog geen aanhoudingen gedaan. Wel roept de politie getuigen op om zich te melden. Inmiddels staat de teller al op 31 drugsafvaldumpingen in de eenheid Zeeland-West-Brabant dit jaar. vorig jaar werden er 21 dumpingen ontdekt in het gebied.

Door: Nationale Recreatiegids