Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Edelherten in Oostvaardersplassen nu op het gewenste niveau

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Edelherten in Oostvaardersplassen nu op het gewenste niveau
Staatsbosbeheer heeft het aantal edelherten dat in de Oostvaardersplassen in Flevoland mag rondlopen eindelijk op het gewenste niveau. In het natuurgebied liepen veel te veel herten. Staatsbosbeheer is vijf jaar bezig geweest om het aantal dieren terug te brengen naar vijfhonderd, zoals in 2018 was afgesproken in het managementplan voor het Europese vogelreservaat. Er lopen op dit moment ook niet meer dan de afgesproken zeshonderd heckrunderen en konikpaarden rond, aldus de dienst.

Vorig najaar kreeg Staatsbosbeheer toestemming om extra maatregelen te nemen om tot aan 1 mei van dit jaar 1800 edelherten te kunnen afschieten. Dat was nodig, omdat het elke winter niet lukte om het aantal edelherten drastisch genoeg te verminderen. Er kwamen meer beheerders, die zich in het landschap konden verschuilen en er werd langer geschoten. Oorspronkelijk was het de bedoeling om helemaal niet in te grijpen in het wild in het Flevolandse natuurgebied, maar in 2017 bleek dat toch nodig. Er was te weinig voedsel voor te veel dieren in het gebied en dat leidde tot grote protesten.

Vogelreservaat 

Staatsbosbeheer is volgens een woordvoerster tevreden dat het nu is gelukt om het aantal grote grazers terug te brengen tot maximaal 1100. "Hoewel het doden van dieren nooit leuk is, is het fijn dat onze grote inspanningen resultaat hebben gehad want het was nodig." Door te grote groepen grazers kon de natuur in het gebied zich onvoldoende tot een vogelreservaat ontwikkelen. Er worden nu veel nieuwe bomen en struiken aangeplant en er worden visvriendelijke maatregelen genomen, aangezien bijvoorbeeld lepelaars en reigers graag vis eten.

Wordt wel geschoten als het nodig is 

De dienst gaat de Oostvaardersplassen nu beheren zoals elk ander natuurgebied in het land. Dat betekent dat er wel geschoten wordt als het nodig is, maar niet meer in zulke grote aantallen als tot nu toe. Voor groepen konikpaarden worden andere gebieden in Europa gezocht en sommige dieren gaan naar de slacht. Het vlees van een deel van de geschoten edelherten is voor consumenten te koop. Andere dode dieren blijven in het gebied liggen als voedsel voor aaseters zoals raven en zeearenden.

Door: ANP 

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.