Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Veiligheid fietsers moet meer prioriteit krijgen binnen overheidscampagne'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
'Veiligheid fietsers moet meer prioriteit krijgen binnen overheidscampagne'
De overheidscampagne om Nederlanders vaker op de fiets te laten stappen, is een mooie stap richting een fittere samenleving. VeiligheidNL vindt dit een goed initiatief, mits veiligheid de grootste prioriteit krijgt vanuit het kabinet. Fietsers zijn namelijk de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers, zo blijkt uit de recente cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL. Dat meldt VeiligheidNL.

Het aantal verkeersongevallen in Nederland blijft stijgen. Met name het aantal fietsongevallen met ernstig letsel is de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 40 procent in de periode van 2013 tot en met 2022. In 2022 alleen al belandden 88.800 fietsers op de spoedeisende hulp, waarvan 57.000 fietsers ernstig letsel opliepen. Van deze slachtoffers liep ruim een kwart, namelijk ruim 15.600 fietsers, tijdens het ongeval hersenletsel op. De belangrijkste oorzaken van fietsongevallen zijn eigen gedrag (44 procent), ongeacht leeftijd, en de toestand van de weg (32 procent).

Daling aantal fietsslachtoffers 

Het kabinet trekt geld uit voor onder andere betere fietsvoorzieningen. VeiligheidNL pleit ook voor verbeteringen in de infrastructuur. Om de daling van het aantal fietsslachtoffers te realiseren zet VeiligheidNL verder in op:

* ontsluiten van SEH- en ambulancedata om beter zicht te krijgen op locaties en oorzaken van ongevallen ten behoeve van verbeteringen in de infrastructuur;

* ontwikkeling en inzet van effectieve verkeerseducatie: investeringen in gedragsverandering en bewustwording rondom verkeersveilig gedrag;

*onderzoeken hoe bestaande valpreventie-activiteiten en programma's doorontwikkeld kunnen worden tot effectieve programma's voor oudere fietsers;

*stimuleren van het dragen van een fietshelm bij kwetsbare verkeersdeelnemers om hen te beschermen tegen ernstig hersenletsel. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62 procent lager.

Door: Nationale Recreatiegids 

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.