Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie
Je hoort het tegenwoordig overal: podia die werken aan hun ecologische voetafdruk. Veel locaties zijn bezig met vergroenen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken, te isoleren of over te gaan op andere vormen van energie. Weinigen gaan echter zo ver als de Groningse evenementenlocatie EM2. Hier zal binnenkort door de aanleg van 140 zonnepanelen bijna alle stroom zelf worden opgewekt. We spraken mede-eigenaar Chris Garrit over het project. 

EM2, de popzaal op het Suikerunieterrein, bestaat al sinds 1 januari 2018 en wordt gerund door Chris Garrit, voormalig Nachtburgemeester van Groningen, en Alieke Rademaker. Er vinden allerlei evenementen plaats, zoals dansfeesten en popconcerten. Het pand is al vanaf het begin gebouwd met duurzaamheid als insteek. De vloeren zijn bijvoorbeeld tweedehands en voor het interieur en de gevel is gebruik gemaakt van hout dat is aangeboden door Staatsbosbeheer. Daarnaast worden er alleen maar herbruikbare bekers van hard plastic gebruikt. Ook op het gebied van energie zijn al stappen genomen. De verwarming van EM2 werkt namelijk op blauwe diesel, gemaakt van olie uit gerecycled plastic. Volgens Garrit is dit wel een dure optie, omdat de prijs hiervan een stuk boven de reguliere dieselprijs ligt. Maar dat heeft EM2 er graag voor over.

Dit duurzame arsenaal zal nu worden uitgebreid met een grote hoeveelheid zonnepanelen. “Er komen 140 zonnepanelen op het dak te liggen. Ieder paneel kan 410 Watt opwekken. Bij elkaar gaat dat ongeveer 60 duizend KWh per jaar opleveren. Dat is bijna ons hele jaarverbruik dat wordt opgewekt.” De panelen worden gebruikt in combinatie met een aantal accu’s, die in een container naast de venue komen te staan. Die accu’s laden op gedurende de dag, en kunnen ’s avonds stroom leveren voor optredens. “Met de stroom die wordt opgewekt op een dag kunnen we als het goed is een avond draaien, tenzij het een hele grote show is met veel lichten en grote geluidsinstallatie. Dan kan het wel krap worden”, aldus Chris. Helemaal van het net af kan dus ook nog niet. De accu’s kunnen in één zonnige dag helemaal worden opgeladen, waardoor EM2 ook een paar donkere dagen op voornamelijk eigen stroom zal kunnen draaien.

Investering

Het aanleggen van het zonnedak kost echter wel een lieve duit. “Het hele project kost een paar ton”, onthult Chris. “Dat betalen we uit eigen zak, we hebben geen subsidie of lening hiervoor. Maar het is voor ons echt een investering. Binnen drie jaar hebben we het terugverdiend, en alles wat we daarna besparen is winst. We hebben het zorgvuldig berekend en het kan op die manier wel uit.”

EM2 heeft echter nog tot 2030 een contract op het Suikerunie. Er is een zeer grote kans dat het podium en andere initiatieven hier na afloop van het contract moeten wijken voor woningbouw. Op de vraag of de investering daarmee niet riskant is, is Chris erg stellig: “Nee, want mocht het zo zijn dat we weg moeten, dan schroeven we het los en nemen we het gewoon weer mee. Die investering is dan niet weg.”

De keuze van Chris en Alieke om over te gaan op groene stroom komt echter voornamelijk uit een ideologisch gedachtegoed. Ze zijn van mening dat energie groener moet worden. “Maar we hebben helaas te maken met een overheid die niet zo duurzaam is, die heel veel praatjes heeft over duurzaamheid, maar in mijn ogen niet genoeg doet om ondernemers te helpen in deze energietransitie. Het wordt toch wel moeilijker gemaakt dan zou kunnen. Daarom doen we het maar zelf.”

Meten is weten

Van het hele project zal weinig te zien zijn als het eenmaal is geïnstalleerd. “Uiteraard zijn de zonnepanelen op het dak zichtbaar, maar de accu’s komen afgestemd te staan. Daarnaast komt er nog een scherm achter de bar te hangen. Daarop is dan zichtbaar hoeveel stroom er is opgewekt en hoeveel we hebben gebruikt. Een leuk inzicht in wat zo’n investering oplevert”, aldus Chris.

“We denken dat dit de beste manier is om te vergroenen die zowel goed is voor het klimaat als de portemonnee”, gaat hij verder. “Ik wil graag aan de rest van de culturele sector laten zien dat het gewoon kán. Ga het gewoon regelen. Hou je eigen broek op en regel het, en regel het goed. Het is belangrijk dat iedereen meedoet aan de duurzame transitie en dat iedereen doet wat hij kan doen, er is zoveel mogelijk, maar men moet het wel willen.” Chris denkt dat zijn voorbeeld anderen zal doen volgen. “Ik kan gewoon zien dat je er winst op maakt. En als je er winst op kan maken dan zijn er vast meer mensen die dat ook gaan doen. Dat hoop ik ook vooral van harte, het is geen concurrentie, we willen die info graag delen.”

De panelen moeten voor februari zijn geïnstalleerd en stroom opwekken. EM2 zal tegen die tijd een feestelijke opening organiseren om de nieuwe aanwinst te vieren. Houd hiervoor de website van het podium in de gaten.

Door: Nationale Recreatiegids / Milan Bos

08 april '22 (13:32)

“Natuurlijk is de prinses van harte welkom in ons bos!"

Verstopt in een sprookjesachtig bos worden er in Diever al sinds 1946 toneelstukken gespeeld van de wereldberoemde Engelse schrijver William Shakespeare. Zijn oeuvre heeft een bepalende stempel gedrukt op de Westerse literatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de Nederlandse toneelwereld geen genoeg kan krijgen van zijn stukken, die schunnig, tragisch of komisch kunnen zijn. Op 29 maart 2022 interviewde de Nationale Recreatiegids Peter Sloot, voorzitter van het bestuur van het Shakespearetheater in het Drentse plaatsje Diever.  

11 november '21 (10:14)

De Recreatie Vakbeurs: ‘Inspiratie voor een jaarrond recreatie’

Na een jaar van afwezigheid staat op 16, 17 en 18 november de Recreatie Vakbeurs weer op het programma. Op dé vakbeurs van de recreatiebranche kunnen ondernemers netwerken en volop inspiratie opdoen voor het komende recreatieseizoen. De redactie van de Nationale Recreatiegids is graag goed op de hoogte en sprak met beursorganisator Jeffry Plaggenmarsch. Hij praat ons bij over de vakbeurs en vertelde ons wat we deze editie zeker niet mogen missen. 
 

24 december '20 ( 9:50)

Artsen over het vuurwerkverbod: “Dit is een uniek medisch experiment”

Van beschadigde ogen tot geamputeerde vingers: artsen maken iedere jaarwisseling het nodige letsel mee. Om de ziekenhuizen te ontlasten, geldt er dit jaar een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Hoe kijken artsen tegen het vuurwerkverbod aan? We spreken oogarts Tjeerd de Faber, plastisch chirurg Christianne van Nieuwenhoven, Birgitte Blatter hoofd Monitoring en Onderzoek bij VeiligheidNL.

13 november '20 (12:37)

Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?

 
Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?
De toeristische sector heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Ook de horeca is hard getroffen. Wat betekent de coronacrisis voor hotelscholen? Zien zij al een terugloop in het aantal aanmeldingen? En hoe zit het met de stages van studenten? We spreken Edu van de Walle, directeur van EuroCollege, en Regine von Stieglitz, voorzitter van het College van Bestuur van Hotelschool The Hague.

02 januari '20 (15:28)

Interactief buitenspelen: het beste van twee werelden

Hoe krijg je kinderen die het liefst de hele dag spelletjes spelen op hun tablet of computer zover dat zij weer buiten gaan spelen? Yalp (‘play’ achterstevoren) ontwierp dertien jaar geleden het eerste interactieve speeltoestel. Duizenden kinderen, maar ook ouderen uit verschillende landen spelen met de populaire Sona of de Sutu. 

04 oktober '19 (13:12)

De wereld van de dierentuin: “Alles draait om het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur”

Dierentuinen zijn bij het grote publiek toch vooral bekend als goede invulling van een dagje uit. Minder bekend zijn de andere kerntaken van dierentuinen - educatie, onderzoek en natuurbeschermingsprogramma's – én de hoofdmissie: het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur. Voor het aanwakkeren daarvan is de dierentuin de uitgelezen locatie, zo stelt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: “Wanneer je van iets bent gaan houden zul je er ook beter voor zorgen.”

04 september '19 (14:37)

Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is

Afgelopen editie had Zwarte Cross een primeur: als eerste festival in Europa had het een hotel voor mindervaliden, waardoor het voor het eerst mogelijk werd voor mensen met een handicap om een festival van begin tot eind mee te maken. HandicapNL en de kersverse organisatie No Restrictions Party Unlimited (NRPU) vonden in elkaar de perfecte partners om dit voor elkaar te krijgen, en Zwarte Cross was enthousiast vanaf het eerste moment: “Toen ik belde was het antwoord meteen: ‘Wat een waanzinnig goed idee: doen jongens!’ Binnen een uur was het bekokstoofd”.

31 juli '19 (17:24)

Nieuwe speler Fairbnb.coop wil tegenwicht bieden aan de onverschilligheid van Airbnb: “Het begin van een nieuw tijdperk”

In Amsterdam raakt het geduld met Airbnb steeds verder op: overlast van huurders, verstoring van de huizenmarkt en het ondermijnen van de sociale cohesie in buurten; de negatieve effecten van het vakantieverhuurplatform worden steeds merkbaarder in de hoofdstad. Airbnb voelt zich er zelden verantwoordelijk voor, en voedt daarmee de frustratie bij bewoners en gemeente. Die onverschilligheid krijgt binnenkort tegenwicht, in de vorm van een nieuw initiatief: Fairbnb.coop. Het moet het ethisch verantwoorde alternatief worden voor Airbnb, zonder winstoogmerk, maar met oog voor de behoeftes van alle betrokken partijen. Wat wil het platform veranderen? En hoe? Een interview met Sito Veracruz, een van de grondleggers van Fairbnb.coop. “Er breekt een nieuw tijdperk aan.”

19 juni '19 (15:55)

Het verhaal van de jonge ondernemer en de stad die durfde: hoe Joep van Gorp het eerste surrealistische doolhof van Nederland naar Tilburg haalde

In de Tilburgse Spoorzone is een attractie geland die zich niet zomaar laat omschrijven: Doloris’ Meta Maze. Een surrealistisch doolhof, dat door het Berlijnse kunstenaarscollectief Karmanoia werd geconstrueerd in een voormalig postkantoor. Het is de enige in zijn soort in de wereld, en sinds een maand geopend. Hoe is dit avontuur begonnen? Wat dreef een jonge ondernemer om een project van een Berlijnse groep kunstenaars naar Nederland te willen halen? En waarom specifiek naar Tilburg? De Nationale Recreatiegids dook in de wondere wereld van Doloris en interviewde Joep van Gorp, de drijvende kracht achter het project.