Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisaties vechten gedoogbesluit LNV over garnalenvisserij aan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Natuurorganisaties vechten gedoogbesluit LNV over garnalenvisserij aan
Intensieve garnalenvisserij in beschermde natuurgebieden is niet langer houdbaar.
Maar liefst vijftien natuurorganisaties dienen samen een verzoek om handhaving in bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Met het handhavingsverzoek vragen de organisaties het ministerie om terug te komen op de gedoogbeschikking voor garnalenvisserij die per 1 januari 2023 in de beschermde Nederlandse kustwateren geldt. Wetenschappelijke bestaan er toenemende zorgen over de schadelijke effecten van de visserij op de zeebodem en de organismen die daar leven. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Vanwege de aangescherpte stikstofnormen en traag handelen van het Ministerie van LNV is er momenteel geen geldige vergunning meer voor de garnalenvissers, nu de vorige vergunningsperiode is afgelopen. Het ministerie heeft daarom geen vergunning, maar een tijdelijke gedoogbeschikking afgegeven die 9 maanden geldig is. In deze periode mogen de vissers onverminderd doorvissen en moeten schepen uitgerust worden met katalysatoren of nieuwe schonere motoren.

Schadelijkheid garnalenvisserij

Ondertussen stapelen de bewijzen over de schadelijkheid van de garnalenvisserij zich op. De zeebodem wordt met slepende vistuigen overhoop gehaald. Op sommige plekken in de Natura2000-gebieden wordt zo intensief gevist dat de zeebodem wel 30 keer per jaar wordt omgewoeld. De constante verstoring is desastreus voor het bodemleven dat een essentieel onderdeel is van de ecosystemen onderwater. Daarnaast ontstaat er schade door bijvangsten: gemiddeld 60% van de vangst gaat – grotendeels dood – weer overboord. Door de permanente verstoring is de kwaliteit van de beschermde onderwaternatuur in slechte staat en krijgt ze geen kans zich te herstellen.

Ministerie van LNV kiest voor gedogen in plaats van verduurzamen
Natuurorganisaties, de garnalensector en het Ministerie van LNV spreken al jaren over verduurzaming en het terugdringen van schadelijke effecten op de natuur. Ook de rechter wees in november 2022 in een uitspraak over Natura2000-gebied de Voordelta op de steeds evidentere natuurschade en oordeelde dat LNV in haar beleid ten onrechte de natuurbelangen onvoldoende meewoog. Ondanks die duidelijke uitspraak is het ministerie niet van plan om uit zichzelf de garnalenvisserij in alle beschermde natuurgebieden te beperken. Sterker nog, het is zelfs van plan om de garnalenvisserij nog eens zes jaar te vergunnen onder de oude condities.

Handhavingsverzoek

‘We kunnen niet anders dan dit handhavingsverzoek indienen. Het is onacceptabel dat de overheid op deze manier omgaat met de natuur van de Waddenzee, de Noordzeekustzone en de Zuidwestelijke Delta. Beschermde natuur in slechte staat moet kunnen herstellen. Dan moet je niet gaan goochelen met gedoogconstructies voor een schadelijke activiteit waarvan steeds duidelijker wordt dat het natuurherstel in de weg zit’, aldus Wouter van der Heij, mariene bioloog bij de Waddenvereniging. ‘Dit wordt nog eens bevestigd door de recente wetenschappelijke review van de Passende Beoordeling Garnalenvisserij door de Waddenacademie. Alle seinen staan daarmee op rood voor LNV’, voegt Jorien Bakker van Natuurmonumenten toe.

Gezamenlijk in actie

De natuurorganisaties die zich nu genoodzaakt voelen tot het indienden van het handhavingsverzoek zijn: Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland, Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Stichting WAD, Stichting De Noordzee, Zuid Hollands Landschap, Het Zeeuwse Landschap, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Friese Milieu Federatie, Natuur en Milieufederatie Groningen, Landschap Noord-Holland en Greenpeace Nederland.

Door: Nationale Recreatiegids

27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.