Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stikstof ruimte verbreden A27 verkregen door opkopen boerderijen in Gelderland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Stikstof ruimte verbreden A27 verkregen door opkopen boerderijen in Gelderland
Het provinciebestuur van Gelderland houdt woensdag een spoeddebat over beleid van het ministerie van Infrastructuur. Recent is gebleken dat het ministerie Gelderse boerenbedrijven op de Veluwe heeft opgekocht, om de stikstofruimte van die bedrijven te gebruiken voor de verbreding van de snelweg A27 in Utrecht. Dit meldt Vroege Vogels. 

De vijf coalitiepartijen en de SGP zijn heel boos over deze handelwijze van het ministerie en roepen de provincie op om te weigeren de natuurvergunningen van die bedrijven in te trekken. Als de provincie dat niet doet, komt er geen stikstofruimte vrij en heeft het ministerie niets aan de aankoop.

Vrijkomende stikstofruimte

Overheden hebben sinds het uitbreken van de stikstofcrisis afspraken met elkaar gemaakt over het zogenoemde extern salderen: het opkopen van boerderijen om de vrijkomende stikstofruimte elders te gebruiken. Maar het is volgens ChristenUnie, VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en SGP in Gelderland niet de bedoeling om stikstofruimte te sparen. Het ministerie zou al sinds 2021 Gelderse bedrijven hebben opgekocht voor de verbreding van de A27, terwijl daar al vele jaren over wordt onderhandeld. De provincie wist er niets van, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth.

Stikstof en natuur

Bovendien is Gelderland de provincie met de grootste problemen met stikstof en natuur. Volgens de boze politici heeft Gelderland vrijkomende stikstofruimte zelf hard nodig. "Het is toch wel opmerkelijk dat bedrijven dicht bij de Veluwe worden opgekocht om tientallen kilometers verderop in een andere provincie nieuwe uitstoot mogelijk te maken", stellen zij. Het ministerie zou de afspraken over extern salderen hebben geschonden. Ook zijn de provinciale spelregels over sloop en herbestemming van stikstofbelasters niet nageleefd. "Die regels zijn er niet voor niets: ze moeten criminaliteit en verloedering in het buitengebied voorkomen."

Door: ANP

27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.