Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tilburg gaat inwoners actief stimuleren om vaker te wandelen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als het aan de gemeente ligt, gaan inwoners in de toekomst nog meer lopen. Het college stelde onlangs Tilburg loopt: loopagenda 2020-2023 vast. Daarin staan maatregelen om het lopen in Tilburg te ondersteunen en te stimuleren. Dit meldt de gemeente Tilburg.
Wethouder Mario Jacobs (mobiliteit): "De voetganger krijgt een centrale plaats. De komende jaren gaan Tilburgers en bezoekers dan ook merken dat lopen in Tilburg aantrekkelijker wordt. Bijvoorbeeld omdat de stoep op de looproute naar hun OV-halte breder is geworden en is opgefleurd met groen en kunst. En omdat de route naar school veiliger is geworden en er meer bankjes staan langs het ommetje door de buurt. Of omdat voetgangers vaker prioriteit krijgen bij omleidingen door wegwerkzaamheden."
 

Nederland herontdekt wandelen

 
In de corona-tijd (her)ontdekten Nederlanders massaal het wandelen. Voor de crisis was het uitlaten van de hond de belangrijkste reden om te lopen, nu is dat een blokje om. Het ging om grotere afstanden per keer. Voorheen ging het gemiddeld om 1,2 kilometer per keer. In de corona-tijd werd dat 2,2 kilometer.
 

Thuiswerken

 
Aan de andere kant is er volop thuisgewerkt en dat blijft voorlopig nog wel zo. Veel vergaderingen zijn nu achter het scherm. Het woon-werk verkeer is flink afgenomen en ook het wandelen tussen verschillende afdelingen is verdwenen. Dat zorgt voor minder beweging. Een van de adviezen van het RIVM om fit te blijven, is een wandeling van minimaal 20 minuten per dag. Lopen bevordert de creativiteit, het verlaagt het stressgevoel en zorgt dat je productiever bent. Genoeg redenen om vaker een wandeling te maken. Vaker lopend telefonisch vergaderen of elke dag een half uur wandelpauze inlassen zorgt voor meer beweging en een fris hoofd.
 

Wandelen in de wijk-app

 
Lekker in beweging blijven? Met de vernieuwde app Wandelen in de wijk kunnen inwoners in hun wijk laagdrempelig een wandeling maken en tegelijkertijd de stad ontdekken. Met deze app kun je uit diverse themawandelingen kiezen en kun je achtergrondinformatie vinden over de plekken waar je langsloopt. De app is te downloaden via de appstore en via Google Play. Het gebruik van de app kost tijdens de wandeling geen dataverkeer. Er staan verschillende soorten wandelingen in de app: blauwe (routes in de wijk met beschrijving van highlights uit de wijk), groene (natuurwandelingen), oranje (routes door het centrum van Tilburg) en paarse (speciale themaroutes).
 
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.