Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Musea dicht, maar zin in kunst? Bezoek deze vier geruchtmakende buitenwerken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Voor kunstliefhebbers is het natuurlijk een crime, al die musea die de komende weken dicht zijn in verband met het coronavirus. Gelukkig is er nog kunst in de openbare ruimte, en zo lang daar geen happenings worden georganiseerd waar meer dan honderd mensen op af komen, is deze cultuurconsumptie een goed alternatief voor een bezoek aan een museum. Om het extra interessant te maken hebben we een selectie gemaakt van vier werken die worden omgeven door controverse, en waarbij veel mensen zich afvragen: Staat dit echt in de openbare ruimte?

Recent zag een lokale SGP-afdeling z’n kans schoon toen er een groot beeld langs de A6 in Flevoland werd afgevoerd in het kader van restauratie. Niet meer laten terugkeren, zo was de wens van de Staatkundig Gereformeerde Partij, dat in het ovalen beeld Tong van Lucifer van kunstenaar Ruud de Wint pure godslastering zag. Het is niet het enige kunstwerk in de buitenlucht dat controverse oproept. Een selectie van vier.

Santa Claus (2001) - Rotterdam

 
Het eerste beeld is eentje die toch echt wel heel gezellig klinkt: Santa Claus. Het is een standbeeld van een kerstman die een kerstboom vasthoudt, althans, dat is de officiële lezing. In de hoofdstad van de bijnamen, Rotterdam, gaven de bewoners de sculptuur al gauw een andere naam: Kabouter Buttplug. En iedereen die een beetje wereldwijs is snapt waar de nickname (of dickname, zo u wilt) vandaan komt. Oorspronkelijk zou het beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy bij concert- en congressgebouw De Doelen komen staan, maar dat ging na veel protest niet door. Jarenlang school de kabouter met z’n speeltje daarna op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen, maar inmiddels staat het beeld op een écht openbare plek, het Eendrachtsplein.
 

WESTLANDWELLS (2013) - Amsterdam

 
Nog een werk dat lang moest wachten tot het op z’n huidige locatie gerealiseerd werd: WESTLANDWELLS. De ruimtelijke video-installatie van Femke Schaap, die na zonsondergang beelden van stromend water op stenen zuilen toont, zou in een nieuw parkje verrijzen, vlakbij de Theophile de Bockstraat in Amsterdam-West. Vond de buurt hartstikke leuk, er werden inspraakavonden georganiseerd, plannen werden goedgekeurd, de fundering gelegd. In de tussentijd veranderde de buurt in rap tempo van volksbuurt naar yuppenbuurt. En die nieuwe bewoners , die zagen in het kunstwerk een bron van problemen: zo het zou een hangplek voor jongeren worden en het zou leiden tot meer ongelukken, omdat het lichtgevende werk verkeersdeelnemers te veel zou afleiden. Slechte zaken, die bovendien een in Amsterdam zeer zeldzaam fenomeen in de hand zouden werken, namelijk waardedaling van de huizen. En toen kon het kunstwerk-in-spe wel opdoeken. Nu, na veel juridisch getouwtrek, krijgt het werk na zeven (!) magere kunstjaren dit jaar eindelijk een thuis: het Europaplein in Amsterdam-Zuid. Daar wonen weinig mensen, dat scheelt. 
 

Jan Pieterszoon Coen (1893) - Hoorn

 
Dit werk is met terugwerkende kracht controversieel geworden. Het standbeeld van VOC-boegbeeld Jan Pieterszoon Coen werd neergezet in een tijd dat je de VOC nog ongegeneerd kon bewieroken. Dat is tegenwoordig wel anders. In 2012 bracht de gemeente Hoorn al nuance aan op het werk, in de vorm van een plakkaat op de sokkel van het werk, waarop ook de wandaden van Coen worden genoemd. Toch was dat nog niet voor iedereen toereiken. Zo werd het in 2016 door leden van de actiegroep De Grauwe Eeuw beklad met rode verf: “Weg met de koloniale verheerlijking”, luidde de tekst. Dat is nog niet helemaal gelukt: het beeld staat er nog steeds, maar blijft op gezette tijden vragen oproepen. Én protest.
 

Rembo (2005) - Amsterdam

 
Toen het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart aan Bastienne Kramer vroeg ‘rekening te houden met extreme vormen van vernielzucht in de omgeving van het Rembrandtpark’ besloot zij dit vandalisme op geraffineerde wijze als uitgangspunt te nemen voor haar werk. Het beeld Rembo dat ze ontwierp mág namelijk vernield worden. Wanneer de grote groene mensfiguur van keramiek wordt beschadigd komt Kramer het beschadigde keramiek vervangen door brons. Zo verwordt het kunstwerk langzaam tot een letterlijke verbeelding van vandalisme. Daarbij is brons veel sterker dan keramiek, dus hoe meer het beeld wordt toegetakeld, hoe sterker het wordt. Kramer noemt haar werk niet hufter proof, maar hufter wanted. Daar kreeg ze vijftien jaar geleden flinke kritiek op, het zou maar vandalisme aanmoedigen. Maar de ironie is: het werk is nog altijd onbeschadigd. Dat is nog eens een sterk staaltje kunst. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.

09 april '24 ( 8:48)

Hinder voor treinreizigers in meivakantie om werkzaamheden

De stations Amsterdam Centraal, Zwolle en Tilburg zijn tijdens de meivakantie slecht te bereiken per trein, of zelfs onbereikbaar. Dit komt door werkzaamheden op het spoor, melden NS en ProRail maandag.