Biocomposietbrug

Wie altijd al eens over een wereldprimeur heeft willen fietsen kan daarvoor nu in Friesland terecht. Daar is sinds vorige week de eerste brug ter wereld in bedrijf die volledig is gemaakt van biocomposiet. De brug bij Ritsumazijl, ten westen van Leeuwarden, werd vorige week in gebruik genomen door Minister Stientje van Veldhoven. Dit meldt de provincie Friesland.

De minister van Milieu en Wonen stapte samen met gedeputeerde Avine Fokkens op een SWAP-fiets  en daarmee werd de biocomposiet-fietsbrug over het Van Harinxmakanaal in Ritsumazijl geopend. 
 

Samenwerking tussen marktpartijen, universiteiten en hogescholen

 
De fietsbrug heeft een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter en - inclusief de aanbruggen - totaal 66 meter biocomposiet-wegdek. Een belangrijk bestanddeel is vlas, een natuurproduct. Samen met marktpartijen, GreenPAC (samenwerking hogescholen) en TU Delft, universiteiten Leuven en Osnabrück is er gewerkt aan de brug. Het resultaat: de eerste biocomposietbrug in het openbare wegennet ter wereld.
 

Onderdeel van recreatieve fietsroute

 
De nieuwe brug over het Van Harinxmakanaal, waar de Hegedijk overheen loopt, is een belangrijke schakel in de recreatieve fietsroute over de oude Middelzeedijk. Wie een fietsroute wil plannen kan hiervoor terecht op de website van Nederland Fietsland. Wie een route plant van Knooppunt 77 in Waadhoeke (Friesland)
naar Knooppunt 39 in Waadhoeke (Friesland) komt over de biocomposietbrug.
 
Voor meer informatie over de brug, zie de websites van Drive en Circulair Friesland.
 
Door: Nationale Recreatiegids