Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wie echte kou wil gaat naar binnen deze winter

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Koning Winter heeft bar weinig zin in regeren dit seizoen: het is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Voor de een zegen, voor de ander een crime. Voor die laatste categorie, de échte kouliefhebbers, zijn er gelukkig opties om dit seizoen toch nog van een koele boost te voorzien – en die zijn vooral binnen te vinden.
Het is een kleine acht jaar geleden dat Nederland voor het laatst met een echte ‘kou-uitbraak’ te maken had: op 4 februari 2020 werd het -22,9 graden Celsius in Lelystad – een temperatuur waar de echte kouliefhebber best een beetje warm van wordt. En nu alleen maar van kan dromen, want voorlopig verkeren de temperaturen riant in de plus. Wie toch échte kou wil ervaren moet naar binnen deze winter.
 

IJsbanen

 
Alleereerst een van de bekendste opties: de kunstijsbaan. Schaatsen op naturijs zit er voorlopig niet in, maar als echt schaatsland heeft Nederland gelukkig genoeg alternatieven, waarvan de meeste overdekt zijn. Naast het bekendste ijsstadion van Nederland (Thialf in Heerenveen) en de oudste kunstijsbaan ter wereld (de Jaap Edenbaan in Amsterdam) zijn volgens de Koninklijke Schaatsbond Nederland (KNSB) nog 21 kunstijsbanen te vinden in ons land. Een overzicht is te vinden op de website Schaatsen.nl.
 

Skibanen & skihallen

 
Nederland voorziet van nature nauwelijks in echte skimogelijkheden, maar dat is met kunstmatige ingrepen in inmiddels ruimschoots rechtgezet: de website van de ANWB vermeld niet minder dan minder dan 77 skibanen. Hier is het overigens niet altijd zo koud als je zou verwachten: het zijn vaak plekken die vooral bedoeld zijn om te leren skiën, en daar is niet altijd sneeuw voor nodig. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gewerkt met rolbanden. Voor de echte kou is een skihal vaak een betere optie. Volgens de website Wintersport.nl heeft Nederland de meeste skihallen ter wereld per hoofd van de bevolking. In totaal zijn er zeven stuks, vooral in de zuidelijke helft van Nederland. De SnowWorld in Landgraaf (naar eigen zeggen “het grootste skidorp van Europa”) heeft met 387 meter de langste piste van Nederland.

 

Cryotherapie 

 
Weinig tijd maar grote behoefte aan kou? Dan is cryotherapie iets voor jou: je wordt dan in een afgesloten ruimte enkele minuten blootgesteld aan temperaturen tussen de -110 en -180 graden Celsius. Bijkomend voordeel: korte tijd in deze menselijke diepvries verkeren zou een heilzame uitwerken op het lichaam hebben. Van spierpijn tot reuma en van vermoeidheid tot huidproblemen, wie zich blootstelt aan de extreem koude (en droge) lucht van een zogeheten cryosauna zou het er allemaal mee kunnen oplossen. De website Treatwell.nl vermeldt 63 locaties waar cryotherapie wordt aangeboden in Nederland.
 

De grens over

 
Wil je toch echt búíten kou ervaren? Dan is de grens over de beste optie. Zo zijn er bijvoorbeeld op een paar uur rijden van Utrecht al wintersportgebieden te vinden, zoals het Sauerland in Duitsland, waar onder meer het bekende skidorp Winterberg is gelegen. De website Skiinformatie.nl zette afgelopen zomer (!) een zevental nabije skigebieden op een rij. Blijf je als kouliefhebber toch liever hier? Dan is het advies: niet te dik kleden, een ice bucket challenge organiseren, en gáán. Je zal zien: kou is afdwingbaar, altijd en overal.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.