Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staatsbosbeheer begonnen met aanplanten één miljoen nieuwe bomen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het aanplantseizoen voor nieuwe bomen is begonnen. Tot het voorjaar gaat Staatsbosbeheer meer dan één miljoen bomen planten. Naast regulier bosbeheer is er ook veel aandacht voor het herstellen van bosgebieden waar de essentaksterfte zijn sporen heeft nagelaten. Dit meldt Staatsbosbeheer.
Nederland heeft relatief weinig bos, vergeleken met andere Europese landen. In ons land bestaat tien procent uit bos, in Duitsland is dat bijvoorbeeld dertig procent. In Scandinavië ligt dit percentage zelfs nog hoger. Bos speelt een belangrijke rol op het gebied van klimaat, biodiversiteit, recreatie en duurzame houtproductie. Er is Staatsbosbeheer daarom veel aangelegen het bosoppervlak in Nederland te vergroten. De komende tien jaar wil de natuurorganisatie vijfduizend hectare nieuw bos aanplanten. Dit zal gebeuren op grond dat al in beheer is van Staatbosbeheer, maar dat nu bijvoorbeeld nog in gebruik is als grasland. 
 

Divers bos

 
De nieuwe bossen die worden aangeplant zullen uit een divers boombestand bestaan. Naast klassiekers als de beuk, eik, berk, linde en esdoorn zullen ook onbekendere varianten als de fladderiep, zoete kers, veldesdoorn, zwarte els en zwarte noot een plek krijgen in de nieuwe bossen. Bijkomend voordeel is dat een gevarieerde bosomgeving niet alleen gunstig is voor de planten en dieren die er leven, maar ook voor de bezoekers die er komen: het  maakt het nog aantrekkelijker doorheen te wandelen en fietsen.
 

Samenwerking

 
Staatsbosbeheer werkt voor het aanplanten en herbeplanten van bomen veelal samen met andere organisaties en bedrijven. Zo wordt een groot deel van de bomen in coöperatie met Shell aangeplant. Het gaat hierbij om meer dan een half miljoen bomen, verspreid over Nederland, met een zwaartepunt in Flevoland en Zuid-Holland. Een andere samenwerking is die met Trees for All op 26 en 27 november, wanneer er 15.000 bomen worden geplant in het Waalse Bos en het nieuwe geboortebos Nieuw-Wulven. 
 

Recordaantal nieuwe bomen in één dag

 
Traditiegetrouw wordt het plantseizoen afgesloten met het bomenplanten door kinderen tijdens de Nationale Boomfeestdag, dat volgend jaar plaatsvindt op 18 maart. Staatsbosbeheer streeft er dan naar maar liefst 500.000 bomen in één dag te planten; dat zou een recordaantal zijn.
 
Door: Nationale Recreatiegids
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.