Normal_promotiebeeld_week_van_ons_water__vernieuwde_houtribdijk__zuiderzeemuseum__-_beeld_via_persbericht_unie_van_waterschappen

Volgende week gaat de Week van Ons Water van start. Van 1 tot en met 12 mei bieden waterbeheerders de mogelijkheid het water in Nederland op onalledaagse wijze te ervaren. Op die manier hopen ze mensen extra bewust te maken van het bijzondere van water. Dit meldt de Unie van Waterschappen.

Zo laten Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie Houtribdijk in Enkhuizen op 1 mei zien hoe ze met een nieuwe dijkversterking de plaatsen rond het IJsselmeer veilig houden. Met een virtualrealitybril kunnen bezoekers zien hoe de nieuwe zandoevers van de Houtribdijk ons in de toekomst gaan beschermen tegen het water en bijdragen aan de biologische diversiteit in het IJsselmeer.
 

Normaal gesproken niet toegankelijk

 
Op diezelfde dag wordt aan de kant van Enkhuizen een dijkinspectie uitgevoerd op de Houtribdijk. Met geavanceerde apparatuur wordt gekeken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze nieuwe dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een uitzonderlijke kans dus voor bewoners om een kijkje in de keuken van de waterbeheerders te nemen. 
 

Activiteiten in alle regio's 

 
Tijdens de Week van Ons Water worden er meer van dit soort buitenkansjes aangeboden. Door allerlei leerzame en verrassende activiteiten te organiseren door heel Nederland willen de organisatoren antwoord geven op vragen als 'Hoe beschermen we Nederland tegen water?', 'Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan?' en 'Wat moet ik doen bij overstroming?' Zo hopen de waterbeheerders het bewustzijn over de bijzondere eigenschappen en staat van Nederland Waterland te voeden. 
 

Uitgebreid programma

 
Er is veel te doen tijdens de Week van Ons Water. Van slootsafari's tot kanotochten en van water-escaperooms tot waterfietstochten. De waterschappen, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en de watermusea in Nederland zetten van 1 tot en met 12 mei hun deuren wijd open voor het publiek. Een totaaloverzicht van alle activiteiten is terug te vinden via de website van Ons Water. De Week van Ons Water vangt overigens niet geheel toevallig aan op 1 mei: ook het zwemseizoen gaat die dag namelijk officieel van start
 
Door: Nationale Recreatiegids