Normal_strandrommel

Komende zaterdag wordt er bij het Zeehondencentrum Pieterburen een My Little Pony-sculptuur onthuld van vijf meter hoog. Het werk, gemaakt door Maria Koijck, is een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die hielpen de stranden te ontdoen van de spullen die waren aangespoeld na de ramp met de MSC Zoe.

Het werk krijgt een toepasselijke naam: Zoë de Pony. Koijck liet zich voor het werk inspireren door de duizenden My Little Pony's die op de stranden werden gevonden na dat de MSC Zoe in de nacht van Oud & Nieuw 345 containers was verloren. Dit leidde tot het wekenlang aanspoelen van de inhoud ervan op de stranden van de Waddeneilanden. De vele vrijwilligers, waaronder veel toeristen, die hielpen bij het opruimen van alle rommel worden met dit werk extra geëerd in het Noord-Groningse opvangcentrum voor Zeehonden. Eerder gebeurde dat hier ook al, toen met een expositie die een selectie liet zien van de aangespoelde spullen. Deze objecten vormen nu, op het achterterrein van het Zeehondencentrum, de 'stal' van Zoë de Pony. 
 

Afvalkunst

 
Voor Maria Koijck is afval een belangrijk thema in haar kunst. Zo maakte ze eerder al een dinosaurussculptuur in Brazilië van groene petflessen, en verwerkte ze op Bonaire het roze plastic afval dat ze samen met de lokale bevolking op het strand vond tot een flamingobeeld, waarmee ze veel lof oogstte. 
Zoë de Pony wordt zaterdag 20 april om 13.00 uur onthuld bij het Zeehondencentrum Pieterburen. Na de onthulling is er een extra programma voor jong en oud. 
 
Door: Nationale Recreatiegids