Normal_afsluitdijk__standbeeld__zee__ijsselmeer__waterkering

De mededeling dat het fietspad over de Afsluitdijk per 1 april voor drie jaar wordt afgesloten heeft veel stof doen opwaaien. Verschillende partijen gingen in protest: Rijkswaterstaat is nu in gesprek met hen om te kijken of er incidenteel toch van het pad gebruik kan worden gemaakt. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) zouden het liefst zien dat de fietsstrook over de Afsluitdijk korter dichtgaat, of anders op z'n minst op gezette momenten toch wordt opengesteld, bijvoorbeeld tijdens de bouwvak. Ook wordt er gekeken of er een openstelling mogelijk is voor de IJsselmeer Challenge, een sponsorfietstocht rond het IJsselmeer die georganiseerd wordt door het Fonds Gehandicaptensport, en waarbij de waterkering tussen Friesland en Noord-Holland – evident – een onmisbare schakel vormt. 
 

Kamervragen

 
De gesprekken verlopen volgens zowel Rijkwaterstaat als Wim Bot van de Fietsersbond goed, maar een uitkomst is er nog niet. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat komt dat mede omdat het CDA kamervragen heeft gesteld over de kwestie. Dat het pad per 1 april op slot gaat staat in ieder geval wel vast. Dit gebeurt in verband met grote werkzaamheden die worden uitgevoerd aan de Afsluitdijk. Om het mogelijk te maken toch met de fiets de oversteek te kunnen maken zet Rijkswaterstaat straks een speciale fietsbus in.
 
Door: Nationale Recreatiegids