Normal_nijmeegse_vierdaagse

Vanochtend om 10.00 uur is de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse geopend. Net als afgelopen jaren is het inschrijfgeld ook deze keer verhoogd (met vier euro, naar 84 euro), iets waar veel kritiek op is. Maar volgens de organisatie kan het niet anders. Dit meldt de Gelderlander. 

Volgens de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, die het wandelevenement jaarlijks organiseert, is de stijging onontkoombaar, omdat de kosten van de Walk of the World ook ieder jaar flink toenemen. In 2008 betaalden deelnemers nog 35 euro. Daarna gaat de prijs rap omhoog, naar 48 euro in 2012, en 64 in 2016. De stijging dit jaar heeft, naast de inflatiecorrectie, volgens de organisatie vooral te maken met de recente btw-stijging (van zes naar negen procent)
 

Defensie draagt minder bij

 
De stijging vanaf 2012 heeft ook te maken met het feit dat Defensie vanaf dat jaar is gestopt met het leveren van tenten en verzorgingsposten voor langs het parcours. Daarnaast regelt Defensie vanaf dat moment ook niet meer de inschrijving van de ongeveer vierduizend buitenlandse militairen, en presenteert het tevens voor het eerst de rekening voor het gebruik van de pontonbrug bij Cuijk. Vanaf 2018 heeft de organisatie te maken met extra kosten op het gebied van veiligheids- en verkeersmaatregelen, het plaatsen van extra wc's en het inrichten van extra Rode Kruis-posten. De combinatie van inkomstenderving én hogere kosten, maakt dat het inschrijfgeld zo hard is gestegen afgelopen jaren.
 

Zoektocht naar nieuwe sponsors

 
Momenteel is de organisatie hard op zoek naar nieuwe sponsors: sinds 2012 vallen de inkomsten vanuit die hoek tegen. Daar staat tegenover dat de inkomsten uit inschrijfgeld de afgelopen jaren stegen van 1,7 naar 4 miljoen euro. Kostte wat kost streeft de Stichting ernaar de prijs voor de wandelmars betaalbaar, te houden, zodat meedoen binnen bereik van velen blijft. Winst maken: daar wordt sowieso niet naar gestreeft.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids