Normal_kamperen__caravan__camping__voortent__vijftigers__burgerlijk__alles_op_orde

NBTC-NIPO Research heeft gisteren de trends van de Nederlandse vakantiemarkt gepresenteerd. Hieruit komt onder andere naar voren dat weliswaar het aantal vakanties in eigen land is afgenomen, maar dat het aantal overnachtingen juist is toegenomen. Dit meldt de Vereniging voor Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

Nederlanders hebben in 2018 in totaal 19,8 miljard euro uitgegeven aan vakanties: twee procent meer dan in 2017. Van alle Nederlanders ging 83 procent op vakantie vorig jaar, die gemiddeld drie keer een vakantie ondernamen. Hiermee is het gemiddeld aantal vakanties met één procent afgenomen,  maar daartegenover staat dat het aantal overnachtingen óók is toegenomen met één procent. Wanneer er wordt ingezoomd op binnenlandse vakanties zijn deze verschuivingen nog net iets scherper: het aantal vakanties in eigen land is met twee procent afgenomen, terwijl het aantal overnachtingen met vier procent is toegenomen. Het totaal aantal overnachtingen kwam in 2018 neer op 96 miljoen.

De meest bezochte provincies voor een vakantie in eigen land blijven Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Drenthe (+ 13 procent) en Zuid-Holland (+ 20 procent) zijn als vakantiebestemming het sterkste gestegen ten opzichte van vorig jaar. Nederland profiteert als toeristische bestemming van de toename van de bestedingen en laat een groei zien van twee procent naar 3,24 miljard euro.       

NBTC-NIPO Research, het onderzoeksinstituut van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Nederlands Instituut voor Publieke Opinie, maakte de cijfers bekend aan de vooravond van de Vakantiebeurs. Die is dit jaar van 10 tot en met 13 januari in de Jaarbeurs Utrecht

Door: redactie Nationale Recreatiegids