Raad van State: bouw hotel Bergen aan Zee mag niet

Voorlopig komt er geen nieuwe hotel op de plek van Hotel Nassau in Bergen aan Zee. Dat laat de Raad van State weten. Zij hebben een dikke streep gezet door de vergunning die de gemeente heeft verleend. Het is een opluchting voor Ineke Aronds, die zich al jaren inzet tegen het ‘megalomane bouwplan’, zo meldt NH Nieuws.

Sinds 2017 strijdt Ineke Aronds al tegen de komst van het hotel: die staat pal achter het huidige hotel. Met ‘Verontruste Bewoners Bergen aan Zee’ vertegenwoordigt ze 380 inwoners die niet mee willen gaan in de bouwplannen ‘die veel te grootschalig voor ons kleine stranddorp zijn’.

Nieuw hotel

De eigenaar van het hotel Nassau, dat nu in het dorpje staat, wil deze slopen en er een nieuw hotel neerzetten: Nieuw Nassau. Het gaat om een hotelgebouw met een appartementencomplex. Daarvoor is in 2021 een omgevingsvergunning verleend door de gemeente, waarin staat dat er buiten het geldende bestemmingsplan mag worden gebouwd.

Daar maakten bewoners en ondernemers in november bezwaar tegen bij de Raad van State. Die liet dinsdag weten dat zij in hun gelijk staan. De gemeente heeft volgens de hoogste rechter procedurefouten gemaakt, omdat zij het plan probeerden versneld en met ‘huisnummerbesluit’ toe te staan. Aronds noemt het een ‘opluchting’.

Hotel niet helemaal uitgesloten

De Verontruste Bewoners Bergen aan Zee zijn naar eigen zeggen niet tegen een nieuw hotel. Wel tegen een enorm groot hotel. Zij vinden dat het bouwplan moet passen bij het formaat van het dorp en dat er concreet moet worden opgenomen dat er rekening wordt gehouden met de natuur en het landschap in de omgeving.

Het gemeentebestuur gaat onderzoek doen naar de gevolgen van de uitspraak. Een woordvoerder laat weten dat zij de gemeenteraad hierover gaan informeren.

Door: Nationale Recreatiegids