MORES ontvangt dit jaar al 23 meldingen van wangedrag

MORES, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector, heeft in de maand januari 23 meldingen gehad over misstanden. Dat heeft bestuurslid Amber de Vente vrijdag gemeld.

Dit is bijna de helft van het aantal geregistreerde meldingen dat MORES in 2021 binnenkreeg. In 2022 ontving het meldpunt in totaal iets meer dan vierhonderd meldingen. De cijfers van MORES worden eens in de paar weken geüpdatet. Daarom komt de organisatie nu pas met de cijfers van januari.

Piek na grote zaken

De Vente stelt dat 23 meldingen in één maand zonder grote, opvallende incidenten in de media aanzienlijk is. "We zien altijd een piek nadat grote zaken naar buiten zijn gekomen, zoals The Voice of DWDD", legt ze uit. "Dat was in januari niet het geval." Het aantal meldingen steeg in 2022 wel opvallend na de aankondiging van het grote NPO-onderzoek naar de angstcultuur in de mediawereld.

Wie een melding doet bij MORES wordt teruggebeld door een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Die luistert en vertelt de melder wat de mogelijke scenario's zijn.

Door: ANP