FNV kondigt stakingen werknemers touringcarbedrijven aan

Vakbonden gaan acties voorbereiden bij touringcarbedrijven omdat de werkgevers niet akkoord zijn gegaan met de cao-eisen van de bonden, zegt FNV-bestuurder Lutz Kressin.

De bonden hadden touringcarbedrijven een ultimatum gesteld. Voor maandag 12.00 uur moesten de bedrijven voldoen aan de eisen van de leden voor een nieuwe cao. "Wij hebben niks gehoord van werkgevers, wij zijn ons nu aan het beraden hoe wij de acties vorm gaan geven", zegt Kressin.

Volgens hem komen er eerst "ludieke acties" op plekken waar veel bussen bij elkaar komen, in aanloop naar een landelijke stakingsdag op 26 oktober. Waar die manifestatie gehouden gaat worden, is nog niet bekend.

Loonsverhoging

Volgens onderhandelaar Fadua Toufik van CNV Vakmensen worden er nu "verrassingsacties" voorbereid. "We gaan nog niet meteen alle bussen platleggen. Die paar bussen die nog kunnen rijden met het zware personeelstekort, dat doen we de klanten maar niet aan", zegt Toufik.

De touringcarbedrijven deden voor de zomer een eindbod, dat de leden van FNV Toer verwierpen. FNV eist onder meer een loonsverhoging van 5 procent en 100 euro bruto per maand. Verder willen de chauffeurs dat alle diensten 100 procent uitbetaald worden. Ook willen de chauffeurs een werkdag van maximaal twaalf uur en dat de contracturen worden aangepast bij structureel overwerken. CNV wil in de cao ook afspraken maken over een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer vanwege de hoge brandstofprijzen.

4000 mensen

Volgens Koninklijk Nederlands Vervoer blijven de werkgevers bij hun eindbod. "Verder kan ik er nu niks over zeggen", aldus een woordvoerder.

De touringcarsector is volgens FNV relatief klein, maar wel "de smeerolie van het personenvervoer". Zo worden touringcars ingezet als vervangend vervoer bij bijvoorbeeld treinstremmingen, voor schoolreisjes en vakantiereizen. In de sector werken zo'n 4000 mensen.

Door: ANP