Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet bekijkt mogelijke versoepelingen voortaan per week

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlanders kunnen pas een eerste stap in de versoepelingen van de coronamaatregelen verwachten als de piek van de derde coronagolf voorbij is. Daarbij kijkt het kabinet dagelijks naar het aantal ziekenhuisopnamen. Grotere stappen volgen pas als de meest kwetsbaren zijn gevaccineerd, maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Alleen de buitenschoolse opvang gaat vanaf 19 april weer open, onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen.

Zondag werd bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen, met een week worden uitgesteld naar op zijn vroegst 28 april. De versoepeling op 21 april komt te vroeg, zei Rutte. Hij vindt het "ongelukkig" dat deze datum vorige week was uitgelekt, omdat veel mensen zich daarop al instelden en nu extra teleurgesteld zijn. Vanaf nu kijkt het kabinet elke week of een week daarna kan worden afgeschaald.

De 28ste komt nu als eerst mogelijke datum daarvoor in aanmerking. Dan zou de avondklok van tafel kunnen gaan, het thuisbezoek kan naar twee personen per dag, winkels mogen meer en de buitenterassen kunnen onder voorwaarden weer open. Op 26 april is de gedeeltelijke heropening van hogescholen en universiteiten voorzien, met in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.

Nijpende situatie

Rutte wees erop dat de situatie in de zorg "nijpend" is. Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen is na een jaar "schrikbarend hoog. Mensen lopen op hun tandvlees". Dat is volgens hem ook logisch, met 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 800 op de intensive care. "Die cijfers kunnen we niet zomaar weggummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend. Overal nemen de problemen toe. Dat is de spagaat waarin we zitten, net als eigenlijk alle landen om ons heen", aldus Rutte.

Het kabinet ziet dat "het geduld afneemt en emoties oplopen. Beperkingen in het dagelijkse leven gaan steeds meer knellen. Dus is het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden. Heel begrijpelijk. Tegelijkertijd moeten we de belangrijkste werkelijkheid niet uit het oog verliezen: het einde is in zicht." Rutte zei te hopen dat mensen zich nu niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels.

Volgens het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet, worden de coronaregels straks in vijf stappen versoepeld. Onder voorwaarde dat de coronacijfers het toelaten, is het vanaf 11 mei weer mogelijk om binnen te sporten. Ook zijn musea of professionele sportwedstrijden dan weer onder voorwaarden deels toegankelijk, mits bezoekers zich van tevoren laten testen.

Meer personen thuis ontvangen

Vanaf 26 mei zou men weer vier personen thuis mogen ontvangen. Ook kunnen dan restaurants onder voorwaarden weer open en mogen er maximaal 30 mensen tegelijkertijd in een binnenruimte zijn. Halverwege juni is er ruimte voor nog meer thuisbezoek (zes personen) en is er meer mogelijk voor evenementen.

Vanaf 7 juli kunnen dan ook kroegen mogelijk weer open onder voorwaarden en gaat de maximale groepsgrootte in binnenruimtes naar 100 personen. Ook zouden dan de eerdere versoepelingen verder kunnen worden verruimd. Het is nog steeds de planning van het kabinet dat begin juli alle volwassenen die dat willen, een eerst coronaprik te hebben gekregen.

Door: ANP

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.