Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Verstandig om terrassen te openen als naleving dan verbetert'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als het heropenen van terrassen leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat "verstandig beleid", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert welwillend op het pleidooi van burgemeesters van de vier grote steden. Zij zien liever open terrassen dan overvolle parken.

"De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven", zegt Kuipers. "Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet." Wat de voorzitter van de acute zorgsector betreft is "alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig". Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: "Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen."

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 750 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april vorig jaar. "Op de ic's is continu grote drukte", zegt Kuipers daarover. Hij signaleert tegelijkertijd dat de instroom iets lijkt af te vlakken. "Het valt nog niet te zeggen of die trend doorzet, maar dat hopen we." Nog altijd ziet de LNAZ-voorzitter "geen enkele indicatie dat wij gaan uitkomen op een zwart scenario".

Piek derde coronagolf

Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de piek van deze derde coronagolf voor de ziekenhuizen in zicht is en minder hoog zal uitvallen dan eerder op basis van modellen was uitgerekend. Wat Kuipers betreft zijn de ontwikkelingen in lijn met de verwachting en is geen sprake van meevallers of tegenvallers. De modellen die het RIVM hanteert, zijn "fantastisch" als het om het bepalen van beleid gaat, zegt hij, maar slechts "een theoretische exercitie en niet meer dan dat" als het om de ziekenhuisbezetting gaat. "De bandbreedtes zijn te groot om bruikbaar te zijn voor ziekenhuizen."

Over het vaccin van AstraZeneca, dat uit voorzorg nu niet aan mensen onder de 60 jaar wordt gegeven, zegt Kuipers dat het "doodzonde is" dat het prikken voor een deel van de mensen weer moet worden gestaakt. "Je hoopt dat het programma zo snel mogelijk hervat wordt. Vaccineren is de weg uit deze crisis", aldus de voorzitter. "Waar trombose-experts op wijzen, en daar hebben ze een punt, is dat de frequentie van de bijwerkingen heel laag is." Kuipers hoopt dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) "snel met een grondig oordeel komt".

Over de langere termijn zegt de zorgbestuurder dat het coronavirus "niet meer weggaat". Ook niet als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd. "Covid zal terugkomen, maar hopelijk niet op hetzelfde niveau. Het is een nieuw ziektebeeld dat een plaats opeist in de Nederlandse zorgwereld." De capaciteit in ziekenhuizen moet daarop worden aangepast.

Door: ANP

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.