Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.

De strenge maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.

Eerste kwartaal

Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.

Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hebben in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet en hotels noteerden een min van dik 51 procent.

Overige horecasectoren zakten minder ver terug. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep met 23 procent terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.

Door: ANP

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.