Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.

De strenge maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.

Eerste kwartaal

Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.

Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hebben in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet en hotels noteerden een min van dik 51 procent.

Overige horecasectoren zakten minder ver terug. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep met 23 procent terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.

Door: ANP

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.