Terrasseizoen Amsterdam

Vanaf 1 juni om stipt 12.00 uur gaan de terrassen in Nederland weer open. Ook de horecaondernemers in Amsterdam staan te popelen om hun deuren weer te mogen openen. Daarbij krijgen ze extra speelruimte: onder bepaalde voorwaarden mogen zij hun terras tijdelijk vergroten.

Er geldt voor het terras buiten geen maximum aantal bezoekers. Wel moet iedereen aan een tafeltje zitten en geldt de 1.5 meter afstand voor bezoekers die geen gezin vormen.
 

Tijdelijke regels

 
Voor ondernemers wordt het puzzelen. Gaat het passen? De gemeente Amsterdam is daarom nu bereid om creatief en flexibel om te gaan met verzoeken van ondernemers voor uitbreiding van hun terras. Er gelden hiervoor nieuwe, tijdelijke regels. Die zorgen ervoor dat het veilig gebeurt en dat er genoeg ruimte overblijft voor voetgangers, fietsers en ander verkeer. Ook houdt de gemeente rekening met belangen van de omwonenden.
 

Extra ruimte

 
De gemeente denkt erover om de verruiming van de terrassen op een aantal plekken toe te staan. Bijvoorbeeld op pleinen, dekschuiten, langs kades, op parkeervakken en brugvleugels en voor de gevel van naastgelegen panden, als de eigenaar toestemming geeft. Ook mogen ondernemers uitgiftekasten, uitgiftepunten, mobiele tappunten en ijskasten plaatsen. Om ook bij heet weer of juist bij koeler of regenachtig zomerweer gasten op het terras te kunnen verwelkomen, mogen zij parasols en parasols met terrasverwarming neerzetten. En zo zijn er nog meer regels. Een overzicht van alle regels vindt u in de pdf die u onderaan dit artikel kunt downloaden.
 

Aanvraag en geschillen

 
Horecaondernemers kunnen een verzoek voor terrasuitbreiding indienen bij het vergunningenloket van hun stadsdeel. Omdat 1 juni al dichtbij is behandelen we deze verzoeken met spoed. De gemeente vraagt aan ondernemers hun verzoek zo veel mogelijk samen met andere ondernemers te doen. Het stadsdeel behandelt de verzoeken en kijkt of de locaties geschikt zijn. Er komt een speciale mediationprocedure om eventuele geschillen snel op te lossen. Het mediationteam bestaat uit een medewerker van de Ombudsman Metropool Amsterdam en een bewoner en een ondernemer uit een andere wijk die niet betrokken zijn bij de betreffende zaak.
 

Tijdelijk

 
De verruiming van de terrasregels is tijdelijk en geldt tot het einde van het terrasseizoen: 31 oktober 2020. Tussentijdse wijziging, aanpassing en intrekking van de tijdelijke vergunning is mogelijk. Als bijvoorbeeld blijkt dat voetgangers toch meer ruimte nodig hebben, kan dat zorgen voor een aanpassing van de regels.
 

Voor ondernemers

 
Horecaondernemers kunnen vanaf morgen, 27 mei, online een aanvraag doen voor terrasuitbreiding via een formulier. Dit formulier is te vinden via amsterdam.nl/horeca.
 
Door: Nationale Recreatiegids